Enyhítette az orosz templomi pokémonvadász vlogger büntetését a bíróság

    Moszkva, 2019. május 7., kedd (MTI) - Enyhítette és letöltöttnek nyilvánította egy szentpétervári fellebbviteli bíróság Ruszlan Szokolovszkij vlogger büntetését, aki két éve hívők érzéseinek megsértése címén ítéltek el, egyebek között azért, mert egy templomban pokémonokra vadászott.
hirdetés
    A törvényszék, figyelembe véve Szokolovszkij korábbi előzetes letartóztatását és házi őrizetét, letöltöttnek minősítette a büntetést, az ügyészséggel és a büntetés-végrehajtással egyetértésben. A vloggert 2017 májusában Jekatyerinburgban három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, miután egy évvel korábban videofelvételt töltött fel a YouTube-ra arról, hogy a város egyik templomában keresett pokémonokat.

    Szokolovszkijt a bíróság mind a kilenc ellene emelt vádpontban, egyebek között vallási gyűlölet szításában és a vallásszabadság alapjogának megsértésében bűnösnek találta. Halmazati büntetésként eltiltották a nyilvános rendezvényeken való részvételtől és lakóhelye elhagyásától, valamint kilenc, az internetre feltöltött videó törlésére kötelezték.

    Két hónappal később a Szverdlovszk megyei bíróság két év három hónapra enyhítette az elítélt büntetését, kizárva a vádpontok közül a titkos információszerzésre használható különleges műszaki eszközök - egy képrögzítésre alkalmas golyóstoll - birtoklását.

    Szokolovszkij a Pokémon Go videojáték résztvevőjeként okostelefonjával gúnyolódó felvételeket készített abban a jekatyerinburgi templomban, amelyet az utolsó orosz cár, II. Miklós és családja bolsevikok által végrehajtott meggyilkolásának helyszínén emeltek. Videóját csaknem 2 millióan tekintették meg.     A nemzetközi feltűnést keltő ügy miatt a vloggert a Memorial jogvédő szervezet politikai fogolynak minősítette, ügyét pedig az Amnesty International "a véleményszabadság elleni abszurd támadásnak" nevezte.