EP-választás - A DK szigorítaná a menzaszabályozást

    Budapest, 2019. május 10., péntek (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezi az európai menzaszabályozás szigorítását, hogy ne lehessen fogyasztásra alkalmatlan ételeket felszolgálni a gyermekeknek.
hirdetés
    A DK szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola a Facebookon számolt be arról, hogy kedden "problémák merültek fel" az iskolai ebéddel kapcsolatban. Az eset kapcsán több szülő arról írt, hogy kukacok voltak a levesben.

    Rónai Sándor elmondta: javaslatuk az Európai Unió teljes területén eltiltaná az étkeztetéstől azokat a vállalkozókat, akik semmibe veszik az élelmiszer-egészségügyi szabályokat.

    A politikus hangsúlyozta, hogy a kerepesi menzára a fideszes Bánki Erikhez köthető, Hungast Vital kft. szállítja az ebédet. Hozzátette, a cég már korábban is szolgált fel "emberi fogyasztásra alkalmatlan ételt gyerekeknek", ugyanis néhány évvel ezelőtt Dunakeszin találtak kukacot annak az iskolai menzának a mákostésztájában, amit szintén a Hungast Vital kft. látott el.

    Rónai Sándort szembesítették azzal, hogy a dunakeszi esetet kivizsgáló hatóságok megállapítása szerint nem a konyha hibázott az ügyben. A szóvivő azt felelte, hogy a hatóságok nevetséges magyarázatot adtak, mert tűrhetetlen, hogy a gyermekeknek ilyen ételt szolgáljanak fel.

    Kérdezték arról, hogy a Momentum az uniós fejlesztési pénzeket többek között a tanárok és az orvosok bérrendezésére fordítaná. Rónai Sándor azt mondta, nem lehet célzottan béremelésre költeni a fejlesztési forrásokat. Egy erősebb Európai Unió, az európai egyesült államok azonban megoldhatja, hogy egészségügyre, oktatásra vagy béremelésre fordítsák ezeket a pénzeket - tette hozzá.