EP-választás - Az LMP zöld gazdasági fordulatot sürget

    Budapest, 2019. május 10., péntek (MTI) - Zöld gazdasági fordulatot sürget az LMP európai parlamenti (EP-) listavezetője a klímaváltozás megállítása érdekében.
hirdetés
    Vágó Gábor pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: mindössze tíz év maradt a cselekvésre, ezért az EP következő ötéves ciklusában elegendő forrást kell biztosítani a zöld gazdaság fejlesztésére.

    A politikus az egyik legfontosabb feladatnak az épületek szigetelését, energetikai korszerűsítését tartja, a megakadt panel-felújítási programot pedig szerinte uniós forrásból kellene folytatni. Vágó Gábor szerint az építőiparban a lakásfelújítás lenne a legjobb módja annak, hogy munkát adjanak a most még munka nélkül lévőknek.

    Megjegyezte: pártja támogatja azt a több tagállam által szorgalmazott javaslatot, hogy az uniós költségvetés negyedét költsék klímavédelemre.

    A politikus az energiatermelést is átalakítaná. Azt mondta: Paks II. árából egyebek mellett arra is futná, hogy minden családi és társasház tetejére napelem kerüljön.

    Az LMP a klímabűnözőket, az óriás szennyező vállalatokat tekinti vetélytársnak - válaszolta arra a kérdésre, vetélytárs-e számukra a Párbeszéd, amely szintén a klímavédelemmel kampányol.

    Megjegyezte: az LMP támogatóinak nem kell olyan rossz kompromisszumot kötniük, mint a Párbeszéd híveinek, nem kell két atompárti képviselőt küldeniük az EP-be ahhoz, hogy egy atomenergia-ellenes bejuthasson.