EP-választás - Jobbik: autonómiát az európai nemzeti és vallási kisebbségeknek!

    Budapest, 2019. május 9., csütörtök (MTI) - Az európai nemzeti és vallási kisebbségek autonómiájának fontosságára hívta fel a figyelmet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Bencsik János és Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő.
hirdetés
    Bencsik János bejelentette: felkérik a parlamenti frakcióval rendelkező pártok, valamint a Momentum elnökét, hogy támogassák a Székely Nemzeti Tanács által 2008-ban indított, az Európai Tanács által most jóváhagyott európai polgári kezdeményezést, amelynek az a célja, hogy minden ilyen közösségnek "legyen meg a joga a gyarapodáshoz és a fejlődéshez".

    Küzdjünk azért, hogy a területi önrendelkezés elve és a szülőföldön boldogulás elve legyen kimondott, biztosított európai alapjog - fogalmazott, azon reményének adva hangot, hogy a kormány is a kezdeményezés mellé áll.

    Hangsúlyozta az azonos munkáért EU-szerte egyenlő bért biztosító, a Jobbik által szorgalmazott bérunió a szülőföldön boldogulás gazdasági alapját teremti meg, a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés pedig a kulturális és közigazgatási alapokat.

    Brenner Koloman azt emelte ki: az unió minden hetedik polgára valamely klasszikus nemzeti kisebbséghez vagy őshonos közösséghez tartozik, ezért fontos, hogy egységes megoldás szülessen nyelvük, kultúrájuk megőrzésére.

    Hozzátette: Nyugat-Európa lakóinak éppúgy el kell magyarázni e kérdés fontosságát, mint azoknak, akik a Kárpát-medence szomszédos államainak többségi társadalmához tartoznak.

    Jelenleg egy átlagos román ember számára az a szó, hogy autonómia, azt jelenti, hogy Erdély leszakad Romániáról - hozott egy példát a képviselő.

    Arról is beszélt: szeretnék elérni, hogy a kisebbségek ügye váljon valamelyik európai biztos portfoliójának részévé, valamint hozzanak létre monitoring rendszert a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának ellenőrzésére.

    Amikor frakciótársa, Szilágyi György azon előző napi kijelentéséről kérdezték, amelyben hajléktalanhoz hasonlította a Fidesz egyik EP-képviselőjének megjelentését, Bencsik János úgy nyilatkozott: nem ismeri a mondatot, annak szövegkörnyezettét, de általánosságban nem tartják szerencsésnek, ha képviselők egymás küllemére tesznek megjegyzést.