Felnőtt és középiskolás előadások a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

    Zalaegerszeg, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A középiskolás és a felnőtt korosztály számára indít előadássorozatot a zalaegerszegi Griff Bábszínház. Elsőként Nagy Petra, a Színház és Filmművészeti Egyetem ötödéves bábszínész szakos hallgatójának Bársonytafota című előadását mutatják be szerdán Zalaegerszegen - mondta el Szűcs István, a bábszínház igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.
hirdetés
    A hat előadásból álló bérletsorozat keretében a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak vizsgaelőadásait tűzik műsorra. A végzősök az előadásukon a korosztályukra jellemző és a nézőkhöz is közelálló problémákat vetnek fel, amelyeket bemutató után a nőzők közönségtalálkozón vitathatnak meg az alkotókkal - emelte ki Szűcs István.

    Hozzáfűzte: a programsorozat célja, hogy bemutassák, a bábszínház nemcsak a gyermekekhez szól, hanem felnőttek számára is izgalmas lehet, komoly mondanivalót tartalmaz. Reményeik szerint a vizsgaelőadásokkal a felnőtt közönséget is be tudják vonni a bábszínházi programokba, emellett lehetőséget adnak az egyetemistáknak a bemutatkozásra.

    A bérletes előadásokon Horváth Márk Egyszemélyes passió című előadása, Kovács Domokos bábbal összekapcsolt, mozgásra és táncra épülő produkciója szerepel. Föglein Fruzsina Daidalosz és Ikarusz történetének feldolgozására épülő, Madárlátta című egyszemélyes bábjátékával mutatkozik be Zalaegerszegen. A születésről szól Valentyik Anna Anyajegy című előadása, Szenzeczky Zita pedig a naplófeljegyzéseiből összeállított bábos produkciót mutat be - beszélt a részletekről Szűcs István.

    Az felnőtteknek szóló előadássorozatot a Nemzeti Kulturális Alap 400 ezer forinttal támogatja. További 1 millió forintos pályázati forrásból valósul meg a Griff és a Színház- és Filmművészet Egyetem közös produkciója, Somogyi Tamás vizsgaelőadása, a Darvasi László A 3 emeletes mesekönyv című műve alapján készült bábjáték.

    A történet humorral telítet, 4-5 soros meséken keresztül azt mutatja be, hogy a gyermekek miként fedezik fel a világot, hogy találnak választ a kérdéseikre - mondta el a sajtótájékoztatóra videóhívással kapcsolt Somogyi Tamás rendező. Az előadás üres lapokkal indul, a mesekönyv lapjai a játék során telnek meg történetekkel. A díszlet egy többszintes ház, melynek minden emelete más-más színterét mutatja be az életnek: a földszinten a kisgyermekek laknak, az első emelet az iskolásoké. A második szint a Magyar Történelem, a ház tetején pedig a történet írója lakik - fűzte hozzá. A szerepeket Tóth Mátyás játssza, a bábszínpadi adaptációt Khaled-Abdo Szaida, az animáció-videotechnikát Báthory Péter készítette. A báb- díszlet és jelmeztervező Grosschmid Erik.

    A 3 emeletes mesekönyv című bábjáték bemutatója Budapesten, az Ódry Színpadon lesz december 19-én, Zalaegerszegen pedig a következő évadban láthatja az előadást a közönség.