Felvilágosítást kért az Ukrajnában eltűnt kapitányról az orosz emberi jogi biztos

    Moszkva, 2019. január 29., kedd (MTI) - Felvilágosítást kért az ukrán hatóságoktól a Nord orosz halászhajó kapitányának eltűnésével kapcsolatban kedden az orosz emberi jogi biztos.
hirdetés
    A kapitány, Vlagyimir Gorbenko ellen eljárás indult Ukrajnában az ország "megszállt területeire" (a Krím félszigetre) vonatkozó beutazási szabályok megsértése, valamint tiltott halászat címén.

    Tatyjana Moszkalkova azt követően fordult az ukrán hatóságokhoz, hogy Gorbenko jogi képviselője hétfőn bejelentette a kapitány eltűnését.

    A Nord halászhajó 10 tengerészét tavaly márciusban az Azovi-tengeren vette őrizetbe az ukrán határőrség. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a kapitányt Herszonban április 10-én óvadék ellenében és megjelenési kötelezettség mellett szabadlábra helyezték, a legénység többi tagjára közigazgatási büntetést szabtak ki.

    Két tengerész hamarosan távozhatott, de a többieket az ukrán hatóságok hét hónapig visszatartották, mígnem Oroszország és Ukrajna megállapodott a szabadon bocsátásukról hét ukrán tengerészért cserébe, akiket a Krím közelében, a YaMK-0041 és a YaOD-2105 hajón vettek őrizetben tiltott halászat címén.

    A fogva tartott tengerészeket október 30-án kicserélték a krími Armjanszk határátkelőhelynél. A két hajó kapitányát azonban, akik ellen büntetőeljárás indult, a felek visszatartották.

    Az illetékes kijevi kerületi bíróságon február 1-re tűzték ki Gorbenko ügyének tárgyalását.