Gulyás: külső határvédelemre kellene fordítani a bevándorlók támogatására szánt összegeket

    Budapest, 2019. április 18., csütörtök (MTI) - Az Európai Uniónak minden olyan forrást, amelyet a bevándorlókra költ, inkább a külső határok védelmére kellene fordítania - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
hirdetés
    Gulyás Gergely kiemelte: elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy míg az unió a migráció számtalan formáját támogatja, az integrációhoz anyagi segítséget nyújt, addig a külső határok védelmét Magyarország esetében nem támogatta. Az a 300 milliárd forint, amelyet Magyarország határvédelemre költött, magyar költségvetési forrásból ment, ebből semmit nem térített meg az EU - jelentette ki.

    Kitért rá: a biztonság szempontjából a külső határok védelme kulcsfontosságú, ezért Magyarország örül, hogy a Frontexre vonatkozó javaslatból kikerültek a többlethatáskörök.

    Megjegyezte: helyes, hogy minden uniós tagállam szabadon dönthet, hogy bizonyos forrásokat mire fordít, de nem a bevándorlók integrációjára kellene fordítani az agrártámogatásokat, hanem az agráriumra.

    A tárcavezető kifejtette: olyan Európai Parlamentet és Európai Bizottságot kell választani, amely nem támogatja a bevándorlást, hanem szembeszáll vele. Magyarország elutasítja a bevándorlást és elvárja, hogy az EU ne támogassa, hanem tegyen meg mindent az illegális bevándorlás ellen - mondta. Hozzátette: a bevándorlást támogató NGO-k támogatása az illegális bevándorlás segítése.

    A migránskártyák rendszerével kapcsolatban Gulyás Gergely közölte: egy terrorcselekményekkel gyanúsított, migránskártyával rendelkező szír férfit tartóztattak le Budapesten, ezért Frans Timmermans bizottsági alelnöknek is érdemes lenne átgondolni, jó úton jár-e az EU, amikor erre ad pénzt.

    Kérdésre válaszolva kitért rá: az Európai Néppárt delegációjával még nem egyeztettek időpontot a látogatásukról, de erre várhatóan az európai parlamenti választás után kerül sor.

    A Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott magyar kormányzati segítségre vonatkozó kérdésre a miniszter azt mondta, a magyar állam kész segíteni, ha Franciaország jelzi, milyen segítséggel állhatunk rendelkezésre.

    Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint 2007-ben az orosz titkosszolgálatok emberei végeztek hazugságvizsgálatot a magyar nemzetbiztonság munkatársai körében, Gulyás Gergely elmondta: a nyilvánosságra került dokumentumok egyértelműen alátámasztják, hogy "egészen példátlan hazaárulás" történt. Az, hogy egy nem szövetséges állam titkosszolgálati munkatársait becsempészték a magyar nemzetbiztonsági hivatalhoz, felelőtlenség és árulás - fogalmazott. Kovács Béla orosz kémbotrányát nevesítve hozzáfűzte: "nem csoda", hogy a DK és a Jobbik az orosz érdekek kiszolgálásában egymásra talált.

    Arról is beszélt, hogy találkoztak a ferihegyi repülőtér tulajdonosával, és közölték, hogy december 31. után nem állhat fenn a jelenlegi állapot, hogy konténerekben kell várakozniuk az utasoknak. Hozzátette: Fürjes Balázs államtitkár vezetésével 77 pontból álló követeléseket fogalmaztak meg és egyértelművé tették, hogy "nagyon nehéz lesz a reptér tulajdonosainak haszonra szert tenni, hogy ha ilyen színvonalon nyújtanak szolgáltatást".

    Jó lenne, ha állami tulajdonban lenne a repülőtér, de a magyar államnak nehéz lenne előteremtenie azt a körülbelül hárommilliárd eurót, amennyibe a repülőtér kerülhet - vélte.

    Szólt arról, hogy régóta kérik a Wizzairt, hogy lehessen naponta Székelyföldre repülni, és ha ehhez az államnak segítséget kell nyújtania, akkor nyitottak a tárgyalásokra.

    (FOTÓ)