Helyettes államtitkár: nagy érdeklődés övezte a magyar ifjúságpolitikát az ENSZ-ülésen

    Budapest, 2019. április 15., hétfő (MTI) - Nagy érdeklődés övezte a magyar ifjúságpolitika gyakorlati intézkedéseit az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) múlt szerdai, New York-i ülésén - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.
hirdetés
    Illés Boglárka hangsúlyozta: számtalan bevált magyar gyakorlatot osztottak meg, nemcsak a munkanélküliség csökkentésével, hanem az oktatással és a tehetséggondozással kapcsolatban is.

    Elmondta, az ifjúsági munkanélküliség Magyarországon 11 százalék, ez jóval a 15 százalék feletti európai uniós átlag alatt van. A csökkenés többek között az ifjúsági garanciaprogrammal és a munkahelyvédelmi akcióval magyarázható, az intézkedések több mint százezer fiatalnak segítettek abban, hogy találjanak Magyarországon munkát.

    Illés Boglárka hozzátette: a résztvevők érdeklődősét felkeltette a nemzeti tehetségprogram is, amely közvetlenül a fiatalokat, közvetetten pedig az iskolákat, intézményeket és a civil szervezeteket segíti annak érdekében, hogy a kormány megtalálja és támogassa a tehetségeket.

    Illés Boglárka a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a nyolcadik alkalommal megrendezett gyűlés különlegessége, hogy nemcsak döntéshozók és döntéselőkészítők, hanem fiatalok is nagy számban részt vettek rajta. A kétnapos fórumnak több mint 800 résztvevője volt, és harminc ország miniszteri szinten is képviseltette magát, így lehetőség nyílt a világ országai ifjúságpolitikájának megismerésére.

    Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa a világszervezet hat fő tanácsának egyike. A tanács fő funkciója, hogy azonosítsa az aktuális globális kihívásokat, erősítse az innovációt és elősegítse a fenntartható fejlődés elérését gazdasági, szociális és környezeti pillérek mentén.