HÉTVÉGI Megjelent a Gyula anno. könyvsorozat negyedik kötete

    Gyula, 2018. február 10., szombat (MTI) - Megjelent a Gyula anno. könyvsorozat negyedik kötete, a Gyulai Évszázadok Alapítvány Szabó József 1936-os gyulai hentes termékek receptkönyvét adta ki. A kötettel a gyulai hentesipar születésének 150. évfordulójára emlékeznek.
hirdetés
    Durkó Károly, a könyv szerkesztője az MTI-nek küldött közleményében kiemelte, hogy Szabó József az 1910-ben a brüsszeli világkiállításon aranyérmet nyert hentesmester, ifj. Balog József veje volt, akivel 1912-től együtt működtették a családi vállalkozást. 1924-ben a gyulai faluszövetségi ipari kiállításon az üzem termékeit aranyéremmel és díszoklevéllel ismerték el.

    Szabó József 1925-ben üzlethelyiséget létesített a mai gyulai Komló Szállóval szemben, ahol a hentesárukon kívül fűszer- és csemegeáruk eladásával is foglalkozott. 1931-ben családjával együtt Budapestre költözött, de a gyulai termékek gyártásával, forgalmazásával és népszerűsítésével sohasem hagyott fel. Így születhetett meg a gyulai hentes termékek receptkönyve 1936-ban a fővárosban.

    A receptkönyv a mai korban is használható információkat ad a gyulai hentesáruk hagyományos elkészítéséről. Összesen 23 hentesáru (kolbász, hurka, szalonna, sonka és disznósajt) elkészítésének módját és az azzal kapcsolatos kezelési, tárolási, raktározási tudnivalókat tartalmazza.

    Emellett részletesen olvashatunk Szabó József hentesmester életútjáról és az adott kor gazdasági küzdelmeiről is a 64 oldalas könyvben, amelynek megjelenését a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete és a Gyulahús Kft. is segítette - írta Durkó Károly.

    Gyula anno. , valamint a Gyula régen és ma könyvsorozatokkal a múlt értékeinek megőrzése, közzététele, a lokálpatriotizmus erősítése a célja a Gyulai Évszázadok Alapítványnak. A Gyula anno. sorozatban 2016-ban jelent meg Székely Lajos 1897-es Gyula város leírása című könyve; majd kiadták a 77 ismert, és mára részben elfeledett receptet tartalmazó Sütemények könyvét, amely eredetileg 1906-ban látott napvilágot. A harmadik kötet Kóhn Dávid 1937-ben írt Gyula város utcái és terei című kiadványának ismételt megjelentetése volt tavaly márciusban.