Időjárás-jelentés

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
hirdetés
    Időjárási helyzet Európában

    ---------------------------

    Kontinensünk nyugati részén - Skandináviától az Ibériai-félszigetig - magasnyomás húzódik, területén felhős és napos vidékek váltakoznak. Az anticiklon peremén légörvény vonul délkelet felé, hatására a Balti-tengertől a Fekete-tengerig húzódó térségben borult, csapadékos az idő. E ciklon az Oroszország fölött felhalmozódott nagy mennyiségű hideg levegő egy részét térségünk fölé szállítja. Első hidegfrontja már a Balkán-félsziget fölött jár, a második, jóval erősebb hidegfront hétfőn vonul át Közép-Európa fölött. A hőmérséklet csúcsértéke Északkelet-Európában -5, az Ural előterében nagy területen -10, -15 fok alatt marad. A mediterrán térségben ugyanakkor 13, 18 fok a jellemző maximum-hőmérséklet. Kedd estig előbb az említett hidegfront vonul át fölöttünk, majd középpontjával egy anticiklon húzódik a Kárpát-medence fölé. Hajnalra erősen lehűl a lassan nyugalomba jutó levegő, és a sok napsütés ellenére keddre a nappali felmelegedés is mintegy 6-8 fokkal mérséklődik.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig:

    ------------------------------------------------

    Délután egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, késő estére inkább már csak az Alföldön maradhatnak felhős körzetek. Elszórtan várható eső, zápor, a hegyekben, illetve késő délutántól síkvidéken is egy-egy hózápor. Éjszaka nagyrészt derült lesz az ég. Kedden napos időre számíthatunk kevés fátyolfelhővel, csak a Nyugat-Dunántúlon lehetnek időnként felhősebb időszakok. Az északnyugati, északi szél hétfőn ismét egyre nagyobb területen megerősödik, elsősorban a Dunántúl északi felén, késő délutántól északkeleten is többfelé viharossá fokozódik. Estétől fokozatosan gyengül a szél, kedden napközben mérsékelt marad a délnyugatira forduló légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -9 fok között alakul, de egyes fagyzugokban -10, -12 fok is lehet.

    A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható.