Időjárás-jelentés

    Budapest, 2018. február 11., vasárnap (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
hirdetés
    Időjárási helyzet Európában

    ---------------------------

    Grönland térségétől Izlandon és a Brit-szigeteken át a kontinens északnyugati részéig továbbra is több középpontú ciklonrendszer analizálható, amelynek egy melegfrontja okoz többfelé esőt Franciaország környékén, havazást az Skandináv-félszigeten. Szintén ciklon örvénylik a Balkán-félsziget déli része fölött is, nagy területen hull nagy mennyiségű csapadék, síkvidéken eső, a hegyekben hó. A Kelet-európai-síkság fölött ugyanakkor anticiklon húzódik, délnyugati peremén többfelé havazik, másutt napos vidékek is vannak. A hőmérséklet csúcsértéke a Mediterráneumban általában 10 és 15 fok között alakul. Az Ukrajnától Lengyelországon át Dél-Skandináviáig terjedő sávban húzódik a nappali fagy határa. Oroszország belsejében -10, -25 fok a jellemző minimum-hőmérséklet. A Kárpát-medencét éjszaka északnyugat felől okklúziós front éri, hatására beborul az ég, és hétfőn elsősorban a Dunántúlon csapadék is várható.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig

    ------------------------------------------------

    Vasárnap napos és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak, számottevő csapadék sehol sem lesz. Éjszaka északnyugat felől egyre nagyobb területen, délelőtt a Tiszántúlon is beborul az ég. Hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon és északon helyenként már szállingózhat, eshet a hó, nyugaton átmeneti ónos eső sem kizárt, majd délelőtt a Dunántúlon egyre többfelé, délutántól másutt elszórtan várható vegyes halmazállapotú csapadék: hó, havas eső, helyenként eső. Jelentősebb mennyiség délnyugaton hullhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, Hétfőn a Dunántúlon élénkülhet meg helyenként az északnyugati szél.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +6 fok között várható.