Időjárás-jelentés

    Budapest, 2018. november 11., vasárnap (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
hirdetés
    Időjárási helyzet Európában

    ---------------------------

    Továbbra is kétarcú Európa időjárása. Egyrészt a Kelet-európai-síkság fölött egy nagykiterjedésű anticiklon található, itt jobbára hűvös, csendes, őszi idő van. Az éjszakai órákban nagy területen köd is képződik, mely néhol tartósan megmarad. Helyenként ködszitálás, sőt ahol a hőmérséklet fagypont alá süllyedt még ónos szitálás is előfordult, ezen kívül említésre méltó csapadék nem hull a térségben. A kontinens nyugati részén ezzel szemben jóval eseménydúsabb az időjárás. A Brit-szigetektől északnyugatra lévő ciklon felhőrendszere Skandinávián, Németországon, Franciaországon át egészen az Ibériai-félszigetig húzódik. A ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer mentén többfelé fordul elő eső, zápor. A leghidegebb északkeleten van, ott néhol még a -10 fokot sem éri el a hőmérséklet a legmelegebb órákban, a már említett anticiklon peremén már 2, 4 fok között alakul a hőmérséklet. Másutt általában az évszaknak megfelelően alakulnak a hőmérsékleti viszonyok, 10, 15 fok közötti maximumokkal, és főként a Földközi-tenger mentén helyenként 20 fokot is mutatnak a hőmérők. A Kárpát-medencében említésre méltó változás nem lesz hétfő estig, marad a nyugodt, őszi idő.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig

    ------------------------------------------------

    Éjszaka az ország északnyugati felén és a főváros térségében pára, illetve köd képződik, míg az Északi-középhegység völgyeiben, az Észak-Alföldön inkább az alacsonyszintű rétegfelhőzet fog dominálni, másutt derült vagy gyengén felhős lesz az ég. A ködös tájakon szitálás, néhol esetleg ónos szitálás is előfordulhat, de ezen kívül csapadék nem várható. Hétfőn a köddel és rétegfelhővel borított területek nagysága fokozatosan csökken, de elsősorban északnyugaton tartósan borult részek is maradhatnak, másutt fátyolfelhős idő várható több órás napsütéssel. Az Észak-Dunántúlon megélénkül, olykor megerősödik a déli, délkeleti szél, míg máshol mérsékelt marad a légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +8 fok között várható, de a Nyírségben néhol ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 15 és 20 fok között alakul, a tartósan borult részeken ennél alacsonyabb értékek is lehetnek.