Időjárás-jelentés

    Budapest, 2019. január 29., kedd (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
hirdetés
    Időjárási helyzet Európában

    ---------------------------

    Svédország déli része felett ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere a Kárpát-medence keleti felén át Dél-Olaszországig húzódik. E mentén sok a felhő, és többfelé esik különböző típusú csapadék: északon inkább havazás, délen a hegyek kivételével eső, illetve vegyes halmazállapotú csapadék a jellemző. Emellett a Kelet-európai-síkságon, ahol a magasban enyhébb levegő áramlik, helyenként ónos eső is előfordul. A csapadék mennyisége csak a Balkán-félszigeten jelentős. Ezzel szemben kontinensünk délnyugati vidéke fölé anticiklon nyúlik be, arrafelé emiatt kevés a felhő, és általában 10 fok felett alakul a csúcshőmérséklet, de Dél-Spanyolországban 20 fok is előfordul. Ugyancsak 10, 15 fokot mérnek másutt is a mediterrán tengerpartokon. Nyugat-Európában többnyire 5 és 10 fok között változik a legmagasabb nappali hőmérséklet, Közép-Európában 0 és +7, keletebbre -9 és +2 fok közötti értékeket regisztrálnak. Igazán borzasztóan hideg Oroszország északi részén és Lappföldön van, ahol -15 fok alatti csúcsérték a jellemző, de szép számmal vannak olyan helyek, ahol nem emelkedik -20 fok fölé a hőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medence fölé előbb hideg, majd pár fokkal enyhébb levegő áramlik, sok lesz a felhő, de jelentős mennyiségű csapadék nem várható.



    Várható időjárás az ország területére szerda estig

    --------------------------------------------------

    Délnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Éjszaka többfelé képződhet zúzmarás köd, amely szerdán fokozatosan megszűnik, de erősen felhős marad az idő. Késő délutántól előbb délnyugaton várható vegyes halmazállapotú csapadék, majd a Duna-Tisza közén, a főváros térségében és az Északi-középhegységben alakulhat ki havazás. Szerda napközben főként a keleti megyékben eshet a hó, illetve az eső, de este a Nyírségben néhol ónos eső sem kizárt. Kedden a nyugatias, szerdán a keleties szél lesz időnként élénk, a Dunántúli-középhegységben, illetve a Kisalföld tágabb környezetében olykor erős.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -1 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas tájakon ennél hidegebb is lehet.

    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -2 és +5 fok között valószínű.