Illegális bevándorlás - Az EU megállapodott Malival a jogosulatlan menedékkérők visszaküldéséről

    Brüsszel, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Az Európai Unió megállapodást kötött Malival a jogosulatlan menedékkérők visszaküldéséről, ez az első ilyen egyezmény az EU és egy afrikai ország között - közölte Bert Koenders holland külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
hirdetés
    Az egyezség értelmében az unió fejlesztési támogatásokat fog nyújtani az afrikai országnak, segít a munkahelyteremtésben, valamint a határvédelem és a biztonsági erők megerősítésében. A mali hatóságok cserébe fokozzák az embercsempész-hálózatok elleni fellépésüket, és visszafogadják a menekültstátusra nem jogosult bevándorlókat.

    A szerződést Koenders írta alá az Európai Unió nevében Bamakóban, szerinte egyedül az ilyen típusú együttműködés útján kezelhetők a migráció kiváltó okai.

    Segíteni kell megelőzni, hogy az Európába utazó mali állampolgárok áldozatául essenek a tengeri átkelésnek, vagy hogy az embercsempészeik karjaiba kerüljenek - közölte a holland külügyminiszter.

    Az Európai Unió ehhez hasonló egyezményt szeretne kötni Nigerrel, Nigériával, Szenegállal és Etiópiával is. A bírálók szerint viszont ezzel csak "kiszerveznék" a problémákat.

    A tavalyi évben az illegális úton Európába érkezők túlnyomó többsége szíriai és iraki állampolgár volt, az uniós vezetőket azonban egyre inkább aggasztja a világ legszegényebb kontinensének számító Afrikából meginduló migrációs hullám lehetősége.