Illegális bevándorlás - Az Európai Bizottság támogatást nyújt négy uniós országnak migráció okozta kiadásaikhoz

    Brüsszel, 2018. december 20., csütörtök (MTI) - Az Európai Bizottság csaknem 305 millió eurót (mintegy 98 milliárd forintot) bocsátott "a migrációs nyomásnak fokozottan kitett" Görögország, Olaszország, Ciprus és Horvátország rendelkezésre a migráció és az azzal összefüggő határigazgatás okozta többletkiadásainak támogatására - közölte az uniós bizottság csütörtökön.
hirdetés
    Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja tájékoztatása szerint a finanszírozás támogatni fogja az országok befogadóképességének növelésére irányuló erőfeszítéseket, javítja az emberkereskedelem áldozatainak védelmét és megerősíti a határőrizeti és határigazgatási kapacitást. Biztosítani fogja továbbá az újonnan érkezők megfelelő elhelyezkedését, valamint az élelmiszerekhez és a vízhez való hozzáférést.

    Mint elmondta, ez alkalommal Görögország esetében az unió 190 millió eurót biztosít az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR), hogy folytatni tudja az integráció és a segítségnyújtás területén megkezdett tevékenységét. Ötmillió euró jut majd konténerek beszerzésére, amely az újonnan érkezett menedékkérők elszállásolását segíti majd. 61 millió euró kerül a Nemzetközi Migrációs Szervezethez (IOM) és az ENSZ Gyermekalapjához (UNICEF), hogy biztosítani tudják a gyógyításhoz és az oktatáshoz való hozzáférést a gyermekek és a kísérő nélkül érkezett kiskorúak számára. Végezetül 33 millió euró támogatásban részesül a görög parti őrség mentőtevékenysége többletkiadásaik fedezésére, a Nemzetközi Migrációs Szervezet pedig további mintegy 400 ezer eurót kap takarók, kabátok és a megfelelő fűtés biztosítására a befogadó intézményekben.

    Az uniós bizottság 5,3 millió eurós sürgősségi finanszírozást ítélt meg az olasz hatóságok számára az emberkereskedelem áldozatainak védelme érdekében kifejtett munkájához.

    Ciprus 3,1 millió eurót kap befogadóközpontjai felszereltségének javítására, ami által javulhat az orvosi vizsgálat minősége és gyorsabbá válhat a regisztráció, az ujjlenyomatvétel és a menedékjog iránti kérelem benyújtásának, illetve elbírálásának folyamata.

    A bizottság végezetül 6,8 millió eurót juttat Horvátországnak az unió külső határait is jelentő határvédelmének megerősítésére - tette hozzá az uniós biztos.