Illegális bevándorlás - Szijjártó: csak a körülmények szerencsés összjátéka miatt csökkent a migrációs nyomás

    Brüsszel, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Mindössze a körülmények szerencsés összjátékának köszönhető, hogy jelenleg nincs jelentős migrációs nyomás Európán, nem pedig annak, hogy az EU megtalálta volna a közös megoldást vagy megtette volna a szükséges intézkedéseket - hangsúlyozta Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán.
hirdetés
    Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy az uniós tárcavezetők ülésén hónapról hónapra előveszik a bevándorlási válság kérdését, de "pont úgy nem történik semmi, mint ahogy nem történt korábban sem".

    Szijjártó leszögezte, a krízis végleges megoldásához ki kellene közösen mondani, hogy "a bevándorlás rossz dolog, Európa területére csak legálisan lehet belépni, és mindenkit vissza kell küldeni, aki illegálisan jön be", illetve abban is megállapodásra kellene jutni, hogy "a cél a bevándorlási nyomás megállítása".

    A magyar diplomácia vezetője aggályosnak nevezte, hogy az EU földrajzilag rendkívül egyoldalú megközelítést alkalmaz a migrációs származási és tranzitországokkal kötött partnerségi egyezmények terén, és azt sürgette, hogy az unió ne csak afrikai, hanem közel-keleti és ázsiai országokkal is kössön ilyen kompakt megállapodásokat. Mint mondta, nem helyes, hogy az Európai Unió kizárólag a mediterrán útvonalra fókuszál, a nyugat-balkánira nem.

    Fontos, hogy az EU partnerségi egyezményt kössön Afganisztánnal és Pakisztánnal, valamint a Szíriához közeli államokkal, Irakkal, Libanonnal és Jordániával is - tette hozzá.

    Afrikáról szólva Szijjártó kiemelte, az EU-nak kettős célt kell követnie a kontinenssel kapcsolatos politikájában: a gazdasági lehetőségek kihasználása mellett a bevándorlási kérdéseket is napirenden kellene tartania. Hangsúlyozta, "a kulcsszó a feltételesség", meg kell követelni az uniós fejlesztési pénzekben részesülő afrikai országoktól, hogy "hajtsanak végre olyan változtatásokat, amelyek nyomán megszűnnek a migráció kibocsátó vagy tranzitországai lenni".

    Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy az uniós külügyminiszterek a hétfői ülésen nyilatkozatot készültek elfogadni, amelyben az egyiptomi vezetést bírálnák a civil szervezeteket érintő szabályozás miatt, Magyarország azonban vétót fog emelni a határozattal szemben, mert félő, hogy amennyiben az ország stabilitását jelenleg biztosító rendszer megremeg, akkor emberek milliói indulhatnak meg Európa felé. Hozzátette, a kormány éppen ezért azt is fontosnak tartja, hogy az EU "Törökországot se helyezze kritikai nyomás alá".

    A külügyi tanács ülésén egyebek mellett Szíria kérdéséről is egyeztettek a tárcavezetők. Szijjártó ennek kapcsán rámutatott, a migrációs válságot részben tápláló szíriai polgárháború rendezésének az előfeltétele, hogy megállapodás szülessen az Egyesült Államok és Oroszország között.