Iráni atomprogram - Az EU aggodalmát fejezte ki az egyezmény felfüggesztéséről szóló nyilatkozat miatt

    Brüsszel, 2019. május 9., csütörtök (MTI) - Súlyos aggodalmát fejezte ki az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország külügyminisztere, illetve az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön az iráni nukleáris megállapodás részleges felfüggesztéséről szóló, előző napi teheráni nyilatkozat miatt.
hirdetés
    A közös közlemény szerint Európa továbbra is elkötelezett az Iránnal 2015-ben megkötött atomalku fenntartása mellett, ami minden félnek fontos biztonsági érdeke.

    Az aláírók határozottan felszólították Teheránt, hogy tartsa teljes mértékben tiszteletben kötelezettségvállalásait, és tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely a helyzet további romlásával járhat.

    "Elutasítunk bármifajta ultimátumot" - szögezték le, hozzátéve ugyanakkor, hogy az európai aláírók be fogják tartani vállalásaikat, amíg Irán is így tesz.

    Végezetül ismételten sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az Egyesült Államok felmondta az egyezményt, és ismét életbe léptette a korábban feloldott szankciókat Irán ellen.

    Haszan Róháni iráni elnök szerdán kilátásba helyezte, hogy országa fel fogja függeszteni a többhatalmi megállapodás bizonyos pontjainak végrehajtását.

    Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

    A megállapodás révén jelentősen enyhítették az Irán elleni nemzetközi szankciókat, míg cserébe az ország beleegyezett nukleáris tevékenységének korlátozásába. Donald Trump amerikai elnök azonban 2018. május 8-án bejelentette az Egyesült Államok távozását a mérföldkőnek számító egyezményből, s újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket.