Kilépett a román szociáldemokrata pártból Mihai Tudose volt kormányfő

    Bukarest, 2019. január 29., kedd (MTI) - Kilépett a román Szociáldemokrata Pártból (PSD) Mihai Tudose volt román kormányfő, aki Victor Ponta korábbi miniszterelnök pártjához, a Pro Romániához csatlakozik.
hirdetés
    Tudose egy közösségi oldalon tette közzé döntését. Emlékeztetett: 27 évvel ezelőtt lépett be a politikába és egykori pártjába, a PSD-be, most viszont kénytelen meghozni ezt a radikális döntést, hiszen arra a következtetésre jutott, hogy a PSD jelenlegi vezetőségével nem lehet együtt dolgozni.

    Úgy vélte, a román kormány fő erejének egyes vezetőségi tagjai az elmúlt évben saját személyes ügyeiket tették közüggyé, és elutasítottak minden belső vitát az ország valós gondjairól. Tudose szerint kudarcra ítéltetett minden olyan kísérlet, amely a PSD-n belüli politikai döntések demokratizálódására irányult. Leszögezte: lemondásával el akar határolódni attól a stílustól, ahogyan volt pártjának vezetősége irányítja a PSD-t és az országot.

    Bejelentette: csatlakozni fog a Victor Ponta vezette Pro Románia párthoz, amellyel azonos értékeket vall.

    Ponta 2017-ben alapította meg a baloldali Pro Románia pártot, amelyhez azóta több volt szociáldemokrata politikus is csatlakozott. Ponta 2012 és 2015 között volt Románia miniszterelnöke, 2010 és 2015 között a PSD elnöki tisztségét is betöltötte.

    Ponta utóda a PSD élén Liviu Dragnea lett, de kettejük viszonya fokozatosan megromlott, ami a volt kormányfőnek a PSD-ből való kizárásában csúcsosodott ki.

    Az eddig közzétett felmérések szerint a Pro Románia átlépi az 5 százalékos parlamenti küszöböt, támogatottságát 5-9 százalékon mérik.