Klinghammer István: a Corvin-lánc kitüntetettjeiben a teljesítmény a közös

    Budapest, 2018. február 11., vasárnap (MTI) - Azokban, akik megkapják a Corvin-láncot, a teljesítmény, az életpálya a közös, szakmai teljesítményük és erkölcsi tartásuk egyaránt példaértékű - mondta a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője vasárnap az M1 aktuális csatornán.
hirdetés
    Klinghammer Istvánt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn adják át a Magyar Corvin-lánc kitüntetéseket.

    Felidézte: a kitüntetést 1930-ban alapította Klebelsberg Kunó miniszter javaslatára Horthy Miklós kormányzó, 1943-ig adták át tudósoknak, művészeknek, közéleti embereknek, akiket "példaként lehetett állítani a nemzet elé". Megjegyezte: a Corvin-láncot utolsóként, 1943-ban Lehár Ferenc zeneszerző kapta, de előtte a díjazottak között volt maga Klebelsberg, Korányi Sándor, a jeles orvos, valamint Dohnányi Ernő zeneszerző.

    Úgy folytatta: az elismerést 1953-ban megszüntették. 1991-ben az Antall-kormány fel kívánta újítani, de - szavai szerint - "olyan sajtóvisszhangja volt, hogy ez horthysta kitüntetés, nem a kitüntetettek személyét nézték, hanem, hogy ki alapította", ezért nem vágtak bele.

    Közölte: a Corvin-láncot az első Fidesz-kormány alapította újra, Teller Ede fizikus volt az első, aki megkapta. A következő kormányok nem szüntették meg, de nem adták át az elismerést, 2012, a második Fidesz-kormány óta van újra - fűzte hozzá.

    Klinghammer István elmondta: közben hét tagra apadt a Magyar Corvin-lánc Testület, holott tizenöt emberből állhatna; hétfőn heten kapják meg a kitüntetést. Úgy fogalmazott: a kitüntetettek a nemzetet, a közösséget szolgálják, a magyarság hírnevét gyarapítják nemzetközi szinten is.