Koronavírus - Johnson: Nagy-Britannia ellenőrzés alá vonta a járványhelyzetet<- FRISSÍTETT (új: jövő hét végétől maszkot kell viselni a boltokban)

    London, 2020. július 13., hétfő (MTI) - Nagy-Britannia mára jórészt ellenőrzése alá vonta az új típusú koronavírus okozta járványt, de az óvatosság továbbra is indokolt - mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Nem sokkal később Johnson hivatala bejelentette, hogy a jövő hét végétől kötelező lesz a szájmaszk viselése az angliai boltokban.
hirdetés
    Boris Johnson, aki egy londoni mentőállomáson tett látogatást, a BBC közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: a kórházakban kezelt koronavírus-betegek és a halálozások száma is folyamatosan lefelé tart, nemcsak Londonban - a nagy-britanniai járvány korábbi gócpontjában -, hanem az egész országban. Johnson ugyanakkor azt javasolta a briteknek, hogy az idén nyaraljanak otthon, hiszen "ebben az országban is fantasztikus üdülőhelyek vannak, akár a tengerpartokon, akár máshol". A brit kormányfő szerint egyre több tudományos érv támasztja alá azt is, hogy a szájmaszk viselése zárt helyiségekben, például az üzletekben komoly előnyökkel jár. Hozzátette: a brit kormány tanulmányozza a maszkviselés betartatásának lehetséges eszközeit és a következő napokban többet mond majd erről. Néhány órával később, hétfő éjjel a Downing Street szóvivője bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében július 24-étől, vagyis jövő péntektől a boltokba és a szupermarketekbe betérő vásárlóknak kötelezően szájmaszkot kell viselniük. A részleteket Matt Hancock egészségügyi miniszter ismerteti kedden a londoni alsóházban, de a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője már hétfő éjjel közölte, hogy az előírás megszegői száz font (csaknem 40 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók. Angliában jelenleg a tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájmaszk viselése, máshol nem. Skóciában a múlt hét óta a boltokban is szájmaszkot kell viselni. Hétfőn, a járvány terjedésének megfékezését célzó korlátozások újabb lépéseként kinyithattak Angliában a szépség-, a manikűr- és a tetoválószalonok, a szoláriumok, a gyógyfürdők és más olyan létesítmények, amelyekben a személyzet tagjai és a vendégek a kormányrendelet megfogalmazása szerint "közeli fizikai kapcsolatba" kerülhetnek. Angliában folyamatosan enyhítik a március végén elrendelt korlátozásokat: a múlt héten kinyithattak az éttermek, a pubok, a kávézók, a szabadtéri edzőlétesítmények, a játszóterek, a mozik, a múzeumok, a képtárak, a szabadidőparkok, a könyvtárak, a vallási intézmények és a közösségi központok is. A hétvégétől fogadhatnak vendégeket a szabadtéri uszodák, és ugyancsak a hétvégén lehetővé vált a szabadtéri zenei, tánc- és színielőadások megtartása. Ezeken az előadásokon is azonban érvényesíteni kell az emberek közötti távolságtartást előíró szabályokat. Az egészségügyi minisztérium hétfői ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában az Egyesült Királyságban 11 koronavírus-fertőzött páciens halt meg. Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat a nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőzése óta. A járvány április eleji csúcspontján voltak olyan napok, amikor ezernél több koronavírus-beteg haláláról számoltak be a brit egészségügyi hatóságok. A Covid-19-járványnak eddig több mint 44 ezer halálos áldozata van az Egyesült Királyságban.