Kvótaper - Völner: Magyarországgal példát akarnak statuálni

    Budapest, 2019. április 15., hétfő (MTI) - Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal példát akarnak statuálni az unióban az úgynevezett kvótaperrel - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatorna esti műsorában.
hirdetés
    Völner Pál a témávak kapcsolatban kiemelte: csak Málta és Írország teljesítette 100 százalékban a 2015-ös migránskvótát. Ötven százalék fölötti "eredményt" nagyon kevesen produkáltak, a 98 ezer bevándorló mindössze egyharmadát sikerült a tagállamok között elosztani - tette hozzá.

    Az államtitkár úgy fogalmazott: kiválasztottak három országot, akiket meg kell rendszabályozni, példát akarnak velük statuálni, így az egyenlő bánásmód sem érvényesül.

    Völner Pál megjegyezte: a bíróság értékelheti, de nem vizsgálhatja, hogy a többi, a kvótát nem teljesítő állam ellen miért nem indult kötelezettségszegési eljárás.

    Az Európai Bíróság május 15-re tűzte ki az Európai Bizottság Magyarországgal, Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal szemben indított úgynevezett kvótapere tárgyalásának időpontját.