LMP: a kormány alkotmányellenes módon hatja végre a bürokráciacsökkentést

    Budapest, 2018. november 11., vasárnap (MTI) - Az LMP szerint a kormány alkotmányellenes módon hajtja végre bürokráciacsökkentő programjával járó elbocsátásokat.
hirdetés
    Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az alkotmányban védett emberi méltóságot sérti, hogy a kabinet hosszú hónapok óta bizonytalanságban tartja a közszférában dolgozókat, az elbocsátásokat pedig sok esetben nem személyesen, hanem az ügyfélkapun keresztül közli az érintettekkel.

    Az LMP politikusa szerint az elbocsátások emellett a szintén alaptörvényben garantált egészséges környezethez való jogot is sértik, mivel a környezetügy területének létszámát 44 százalékkal csökkentették, míg a leépítések más területekre átlagosan 10 százalékban terjednek ki.

    Schmuck Erzsébet szerint a kormány ezzel tovább rombolja a környezet- és természetvédelem intézményrendszerét, amelyre pedig nagy szükség lenne például a magyarországi települések európai összehasonlításban is rendkívül rossz levegő tisztasága miatt.

    Az LMP ezért felszólítja a kormány, hogy a létszámleépítéseket minden esetben valódi hatástanulmányok alapján végezze, az egészséges környezet érdekében pedig hozza létre a természet- és környezetvédelem céljait szolgáló jogi és intézményi kereteket - jelentette ki az ellenzéki politikus.