Magyar Nemzet: szír ENSZ-diplomata hamis adatok alapján hozta volna rokonait az unióba

    Budapest, 2019. május 9., csütörtök (MTI) - Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szegedi munkacsoportjának szír vezetője a beosztását kihasználva segédkezett családtagjainak a schengeni övezetbe történő bejutásban - írta a Magyar Nemzet csütörtökön. A lap értesülései szerint a polgári elhárítás Mazlúm Szamar berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a külügyi tárcának.
hirdetés
    A Magyar Nemzet azt írta: a rendelkezésére álló információk szerint Mazlúm Szamar diplomata munkakörben lévő szír állampolgár, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Menekültügyi Főbiztosság szegedi munkacsoportjának vezetője. A diplomata 2017 májusában nyújtott be meghívólevelet hét családtagja részére, a hét szír állampolgár között volt Mazlúm Szamar édesapja és két testvére is.

    A családtagok 2018 januárjában elhagyták Magyarországot, közülük hatan egy hónappal később már Németországban kérelmeztek menekültstátust - írta a napilap.

    Hozzátették: a német hatóságok első fokon a dublini eljárás keretében megállapították Magyarország felelősségét, és elutasították a kérelmet. A szírek fellebbeztek, amelynek a helyi hatóságok helyt adtak, így az érintettek kiegészítő védelemben részesültek, és 2019. augusztus 6-ig Németországban tartózkodhatnak.

    A Magyar Nemzet szerint Mazlúm Szamar 2018. augusztus 16-án a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál (BMH) meghívólevél iránti kérelmet nyújtott be a harmadik testvére és annak felesége számára, a meghívás céljaként családi látogatás szerepelt, amelynek idejét 89 napban határozta meg.

    Mazlúm Szamar családtagjainak idegenrendészeti státusáról és az eltartott személyek számáról is valótlan adatokat továbbított a BMH felé, ezért a hivatal első- és másodfokon is elutasította a kérelmet - jegyezte meg a lap.

    A Magyar Nemzet információja szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal megállapította, hogy Mazlúm Szamar az eljárás befolyásolása érdekében az ENSZ-nél lévő beosztását kihasználva lépett fel, és egy - a döntéshozók meggyőzését szolgáló - beadvány elkészítéséhez a nemzetközi szervezet bélyegzőjét is igénybe vette. A polgári elhárítás azért, hogy megszakítsa Mazlúm Szamar ­diplomáciai beosztásával összeegyeztethetetlen tevékenységét, az ENSZ-diplomata berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak - olvasható a napilapban.