Megnyílt a 25. prágai nemzetközi könyvvásár és irodalmi fesztivál

    Prága, 2019. május 9., csütörtök (MTI) - Dél-Amerika a díszvendége a csütörtökön megnyílt 25. prágai nemzetközi könyvvásárnak és irodalmi fesztiválnak.
hirdetés
    A Svet knihy (A könyv világa) nevet viselő négynapos rendezvényen Magyarországot a Publishing Hungary program keretében, a Balassi Intézet támogatásával idén is több tucatnyi kötet képviseli önálló nemzeti standon. Megtalálhatók köztük a legújabb magyar irodalmi alkotások, számos magyar könyv cseh fordítása és értékes művészeti albumok is.

    Magyarország 2014-ben volt a prágai könyvvásár díszvendége. Az utóbbi években átlagosan évente mintegy 8-10 magyar könyv jelent meg cseh fordításban. A rendezvényen Gyukics Gábor, Jónás Tamás, Kovács Eszter, Mészáros Andor író-olvasó találkozókon vesz részt.

    A fesztivál és vásár középpontjában idén a latin-amerikai irodalom áll. Ebből az alkalomból Prágába látogat Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, valamint Bernardo Carvalho, Rodrigo Fresán, Álvaro Enrique, David Unger, Mariana Enríquez és más latin-amerikai írók, akik különböző fórumokon mutatják be műveiket és a latin-amerikai irodalmat.

    Nagy érdeklődés előzi meg Herta Müller romániai származású Nobel-díjas német író prágai bemutatkozását is.

    A nemzetközi könyvvásár több mint 200 standján és sátrában 31 ország könyvkiadói képviseltetik magukat. A kiállított könyvek egy része a rendezvény utolsó napján megvásárolható.

    A vásár négy napja a kiállított könyveken kívül számos irodalmi, valamint könyvkiadással és -terjesztéssel kapcsolatos fórumot, szerzőkkel és kiadókkal való beszélgetést, színházi előadást és filmvetítést kínál. Tavaly mintegy 40 ezren keresték fel a prágai könyvvásárt és idén is hasonló érdeklődésre számítanak a rendezők.