Minden vádlottat bűnösnek találtak a 2016-os montenegrói puccskísérlet ügyében

    Belgrád/Podgorica, 2019. május 9., csütörtök (MTI) - Együttvéve több mint 69 év börtönre ítélték csütörtökön a 2016. októberi montenegrói puccskísérlet 14 vádlottját.
hirdetés
    A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint a podgoricai bíróság elsőfokú ítéletében kimondta: a bűnszövetkezet minden tagjának előre kijelölt feladata és szerepe volt, a csoport készen állt arra, hogy erőszakot és megfélemlítést alkalmazzon, s mindannyian beszámíthatóak voltak, valamint tisztában voltak terveik súlyával, és készen álltak végrehajtani azokat, tudván, hogy tettük jogellenes.

    A vádlottak között két orosz állampolgár, két montenegrói ellenzéki képviselő, a szerbiai csendőrség egykori vezetője, valamint további kilenc szerb állampolgár volt. A vádirat szerint a bűnszövetkezet állami intézményekre akart támadni az 2016. októberi parlamenti választás napján, és merényletet akart elkövetni Milo Djukanovic akkori miniszterelnök ellen, hogy oroszbarát pártokat juttasson hatalomra, megakadályozva ezzel az Adria-parti állam NATO-csatlakozását.

    A 14 embert terrorcselekmények kísérletével és Montenegró alkotmányos rendjének megsértésével, az ellenzéki Demokratikus Front (DF) két képviselőjét ezen felül összeesküvéssel, valamint a nemzetbiztonság elleni támadás előkészítésével is vádolták, és megfosztották mentelmi joguktól. A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

    A két orosz állampolgárt a csoport megszervezésével, valamint azzal vádolták, hogy pénzt adtak a csoport tagjainak, amelyből azok fegyvert és lőszert vásároltak. Ellenük távollétükben zajlott az eljárás, Eduard Sismakovot végül 15 év, Vlagyimir Popovot pedig 12 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A felröppent információk ellenére az orosz kormány máig tagadja, hogy köze lett volna a tervezett puccshoz. Bratislav Dikicet, a szerbiai csendőrség egykori első emberét 8 év szabadságvesztésre ítélték. A DF két képviselője, Andrija Mandic és Milan Knezevic 5-5 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

    A helyi sajtó szerint ez volt az évszázad pere a kis balkáni országban, és az ügy fontosságát az is jól jelzi, hogy a közszolgálati televízióban, valamint az interneten is élőben követhető volt a tárgyalás, illetve a csütörtöki ítélethirdetés.