MNB: 41 pályázat érkezett a jegybank Zöld Pénzügyek Díjának elnyerésére

    Budapest, 2019. május 10., péntek (MTI) - Tizenkilenc pénzügyi intézmény összesen 41 pályázatot nyújtott be a jegybank által több kategóriában meghirdetett Zöld Pénzügyek Díj elnyerésére, az MNB elnöke által vezetett bíráló bizottság megkezdte a beérkezett pályaművek bírálatát - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.
hirdetés
    A pályázóknak a környezeti szempontokat szolgáló terveiket és intézkedéseiket, illetve a zöld célokhoz igazodó pénzügyi termékeiket kellett bemutatniuk.

    Az MNB februárban jelentette be, hogy Zöld Programot indít a környezet megóvását célzó pénzügyi szolgáltatások támogatására, és megalapítja a Zöld Pénzügyek Díjat. A program célja különböző kezdeményezésekkel hozzájárulni a klímaváltozás és más környezeti problémák kockázatainak csökkentéséhez, a magyarországi zöld pénzügyi szolgáltatások bővítéséhez. A közlemény szerint a környezeti szempontok csak akkor érvényesülhetnek a pénzügyi szolgáltatásokban, ha az érintett intézmények saját környezeti hatásaikat mérni és ellenőrizni tudják.

    A kezdeményezést Sir David Attenborough is üdvözölte. Az angol természettudós kiemelte, hogy a pályázat felhívja a figyelmet a globális környezeti problémákra, és segíti a megoldási lehetőségek feltérképezését - olvasható a közleményben.

    A kategóriákhoz tartozó elismeréseket, a Zöld Pénzügyi Díjat, a Zöld Bank Díjat, a Zöld Biztosító Díjat, a Zöld Befektetési Szolgáltató Díjat és a Zöld Pénzügyi Innovátor Különdíjat júniusban ünnepélyes keretek között adják majd át.