MPB-közgyűlés - Szabó László maradt az elnök, Deutsch Tamás az alelnök

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - További négy évig Szabó László kommunikációs szakember vezetheti a Magyar Paralimpiai Bizottságot (MPB).
hirdetés
    A szervezet hétfői tisztújító közgyűlésén a jelölőlistára egyetlen jelöltként felkerült eddigi elnököt 25 küldött támogatta, ketten voksoltak ellene, három szavazat pedig érvénytelen volt. Ugyancsak három ellenszavazat mellett megerősítették posztján Deutsch Tamást, aki hat éve tölti be az alelnöki pozíciót.

    A tanácskozáson a sporttörvény novemberi változásának megfelelően módosították az alapszabályt, amelynek értelmében az MPB - új hivatalos nevén Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület - ezentúl a teljes magyar fogyatékos sport képviseletéért és irányításáért lesz felelős, s közfeladatokat ellátó köztestületként folytatja munkáját.

    Ezzel párhuzamosan az MPB tagszervezeteinek száma az eddigi 28-ról 33-ra emelkedett. Új tagként a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (SO), a Magyar Szervátültetettek Sportszövetsége (MSZSSZ), a Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége (FMSZ), a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) és a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) lépett be. A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége eddig is az MPB tagszervezete volt.

    Az elnöki székbe másfél éve került Szabó László beszédében az elmúlt időszak eredményei között a sikeres nemzetközi szereplést, a parasportolók erős nyilvánosság előtti jelenlétét, új szponzorok érkezését, valamint az MPB megerősödését nevezte meg. A jövő feladatai között a legfontosabbaknak a fogyatékos sportolók társadalmi ismertségének további növelését, továbbá egy olyan stratégia kidolgozását tartotta, amely 2024-ig jelöli ki a magyar fogyatékossport fejlesztésének irányát.

    Az elnök kiemelte: továbbra is támogatja, hogy Budapest 2024-ben az olimpiai mellett rendezzen paralimpiát is, mert véleménye szerint a paralimpia a legnagyobb szemléletformáló projekt a fogyatékkal élők társadalmi elfogadottságát illetően.

    A közgyűlés egy tartózkodás mellett elfogadta a riói paralimpiáról szóló beszámolót. A játékokon Magyarország 12 sportágban 43 versenyzővel képviseltette magát, akik egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet nyertek, ezzel a 47. helyen végeztek a 162 résztvevő nemzet rangsorában.