Nem ellenzéki, hanem a budapestiek főpolgármestere lenne Karácsony Gergely és Horváth Csaba

    Budapest, 2019. január 29., kedd (MTI) - Nem az ellenzék, hanem minden budapesti főpolgármestere lenne az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje is, mindketten zöldebb, élhetőbb fővárost szeretnének, valamint küzdenének azért, hogy Budapest visszakapja a hatásköreit.
hirdetés
    Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere a Republikon Intézet által rendezett keddi budapesti konferencián beszélt elképzeléseiről.

    A jelöltek hangsúlyozták, hogy megválasztásuk esetén küzdenének a budapestiek érdekeiért, igényeiért, valamint kijelentették: bármelyikük is lesz a baloldali ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást győztese, az számíthat a másik támogatására.

    Elmondták, a programjuk tartalma kilencven százalékban nagyjából egyezik, és egyetértettek abban, hogy ellenzéki egységgel a fővárosi kerületek túlnyomó többségében is meg kell nyerni a választásokat, hogy a Fővárosi Közgyűlésben többségük legyen, valamint ki kell harcolni a kormánytól azt, ami Budapestnek jár és a fővárosi cégek élére pályázat útján választanának vezetőket. Továbbá egyetértettek abban is, hogy ha főpolgármesterré választanák őket, "nem engednének be" maguk mellé fideszes politikust azon az alapon, hogy ő "garantálja a békét" a kormány és a főpolgármester között.

    Horváth Csaba beszélt arról, hogy szerinte Orbán Viktor miniszterelnök háborút indított Budapest ellen, és ez már kilenc éve tart. Például "akaratunk ellenére százmilliárdokból roncsolja a Városligetet" - fogalmazott.

    Csak erővel lehet elvenni a kormánytól azt, amit akarunk - hangsúlyozta az ellenzéki politikus, majd azt mondta: főpolgármesterként első lépésként egy népszavazási csomag keretében három javaslatot tenne. Ezek között az szerepelne: a budapesti tíz forintnyi adóból egynek a fővárosban kellene maradnia, valamint az iskolákat és a kórházak vissza kellene venni önkormányzati kézbe.

    Horváth Csaba azt hangoztatta, jelenleg Budapestnek olyan vezetője van, aki nem a budapestiek, hanem Orbán Viktor főpolgármestere. "Éppen ezért nem opció, hogy Tarlós István maradjon a helyén" - fogalmazott.

    Közölte azt is: az előválasztás elmúlt két napja alatt már körülbelül kilencezer szavazat gyűlt össze, és szerinte ebből az látszik, van igénye arra a budapestiek, hogy maguk döntsenek fontos kérdésekben.

    Karácsony Gergely azt mondta, fel kell készülni arra, hogyha kiharcolták a kormánytól Budapest jussát, akkor utána együtt kell dolgozni a kabinettel.

    Hangsúlyozta, hogy olyan városvezetésre van szükség, amely felismeri, hogy milyen különböző emberek élnek Budapesten, és van egy olyan sorvezetője a várospolitikájának, ami a lehető legmélyebben humanista, abból indul ki, hogy mi az emberek valódi igénye, szükséglete.

    Szerinte Tarlós István nem érti a 21. századi várost, harminc-negyven évvel van lemaradva. Példaként említette a globális klímaváltozás és a légszennyezettség problémáját, amivel foglalkozni kellene fővárosi szinten is.

    Karácsony Gergely hangoztatta: "az a harc, amit vívunk, nem az ellenzék harca a Fidesszel, hanem a budapestiek harca az autonómiájuk, a szabadságuk megvédése érdekében". Ha ez a politika sikeressé válik, akkor Orbán Viktor szembe fogja találni magát sok-sok százezer szavazattal, ami mögött ott van az a politikai program, hogy Budapestnek ezt a "fajta ledarálását, megalázását, jog- és vagyonfosztását megállítjuk és visszaszerezzük a városnak, ami jár neki" - mondta.

    Karácsony Gergely szerint a kormányfő logikájából az következik, ha "beáll egy polgárháborús helyzet" Budapest és a kormány között, akkor annak nem a budapestiek lesznek a vesztesei, hanem Orbán Viktor. Ugyanis, már csak a szavazók számát tekintve is, a változás mindig a nagyvárosból indul - mondta az ellenzéki politikus.