OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: IV. Károly, PISA, bérek, romániai választások)

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Boldog IV. Károlyról, a PISA-eredményről, a bérekről és a romániai választásokról volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.
hirdetés
    KDNP: 100 éve koronázták meg IV. Károly királyt

    Semjén Zsolt (KDNP) arról emlékezett meg, hogy december 30-án lesz 100 éve, hogy megkoronázták IV. Károly királyt a Mátyás-templomban. Elmondta, IV. Károlyt 2004-ben boldoggá avatták, II. János Pál pápa október 21-ére, a király házasságkötésének évfordulójára helyezte az emléknapot, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a szentté válás egyik útja a házasság. Semjén Zsolt egyenes jellemű katonaemberként jellemezte IV. Károlyt, aki irtózott a háború borzalmaitól, szívén viselte alárendeltjei sorsát és első intézkedései között eltörölte a testi fenyítést a hadseregben.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy IV. Károly uralkodása alatt jött létre az első szociális minisztérium Magyarországon. Elmondta, hogy december 19-én a koronázás eseményeire kiállítással emlékeznek a Nemzeti Múzeumban.

    LMP: Balog Zoltánnak le kell mondania

    Az LMP-s Hadházy Ákos arról beszélt, hogy ha egyvalakinek mennie kell a PISA-teszt rossz eredményei miatt, az Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

    A menekültválság egyik okaként jelölte meg, hogy az iszlám társadalmak az összeomlás szélén vannak, mert a kialakuló új világrendben, ahol nem az ásványkincsek, hanem a tudás és a technológia a meghatározó, ők ellenségeskedésbe fektették az energiájukat. Szerinte egyre inkább ezekhez az országokhoz tartozik Oroszország és - ahogy a PISA-tesz mutatja - Magyarország is. "A menekültválságból mi is kivesszük a részünket, hiszen Magyarországról is nagyon sok ember távozik, többek között azért, mert ilyen az oktatásunk" - fogalmazott a politikus, aki szerint tudásalapú helyett közmunkaalapú társadalmat hoz létre a kormány.

    Rétvári Bence szerint totális érzéketlenségről tanúskodik, hogy Hadházy Ákos egyenlőségjelet tesz az illegális bevándorlók, és azon magyar fiatalok közé, akik teljesen legálisan munkát vállalnak Nyugat-Európában. Az államtitkár szerint a PISA-felmérés romló tendenciája mindenkinek figyelmeztetés arra, hogy ezzel a kérdéssel behatóan kell foglalkozni, érdemes pedagógusokkal, szakmai és diákszervezetekkel, valamint munkaadói szervezettel értékelni az eredményt. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a PISA-teszt szerint megállt a matematikai eredmények süllyedése, míg egy másik felmérés, a TIMSS-jelentés szerint javultak az eredmények matematikában és a természettudományokban is.

    MSZP: a fideszes elit luxuskörülmények között él, miközben a többieknek semmi sem jut

    Gúr Nándor (MSZP) szerint "az urizáló fideszes elit" luxuskörülmények között él, miközben a többieknek semmi sem jut. Miközben egyesek kifosztják az országot, hatszázezer, zömmel negyven év alatti szakképzett ember arra kényszerült, hogy elhagyja hazáját - tette hozzá.

    Közölte, az MSZP évek óta fizetésemelést szorgalmaz, a mostani minimálbéremelés azonban megkésett, mert nem hozza azokat vissza, akik elmentek. Nettó 100 ezer forintos, adómentes minimálbérre, új nyugdíj-megállapítási szabályokra, az energiaárak és az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére van szükség - hangoztatta.

    Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára sajnálatosnak nevezte, hogy a szocialisták továbbra is gazdasági menekültként állítják be a külföldön munkát vállaló magyarokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években születtek olyan döntések, amelyeknek köszönhetően az emberek léphetnek egyet előre.

    Hozzátette: a mostani béremelések lehetőségét nem "a lottón nyertük", meg kellett teremteni annak feltételeit, a kormány pedig adócsökkentéssel segít. A baloldal hibái között említette az ország eladósodását, a "töpörödő" gazdaságot, a devizahitelcsapdát, a munka becsületének elvételét.

    Fidesz: sikeres volt a magyar összefogás Erdélyben

    Németh Zsolt (Fidesz) gratulált a romániai parlamenti választáson nyertes Szociáldemokrata Pártnak. Jelezte, Magyarország készen áll arra, hogy a szomszédos országgal együtt változtasson az elmúlt években fokozatosan romló magyar-román kapcsolatokon. Ez akkor lehetséges, ha kölcsönös tiszteleten alapuló kétoldalú kapcsolatok lesznek - mondta. Rögzítette: ezt nem tekintik pártpolitikai kérdésnek.

    Úgy értékelt, sikeres volt a magyar összefogás Erdélyben, a választási lista egészen egyedülálló sikert ért el. Véleménye szerint a résztvevő pártoknak érdemes tovább járni az összefogás útján. Szerinte a siker azt is tükrözi, hogy az erdélyi magyarok hisznek abban, van magyar jövő Erdélyben.

    Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára is méltatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogását, hogy félretették nézetkülönbségeiket a magyarság megtartása érdekében. Az államtitkár gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ és Biró Zsoltnak, az MPP vezetőjének.

    Jobbik: bentlakásos iskolákra van szükség

    Dúró Dóra, a Jobbik képviselője bentlakásos iskolák létrehozása mellett érvelt, amelyek a hátrányos helyzetű gyermekeken segítenének. A képviselő a PISA-felméréssel indokolt. Nem csupán a diákok tudásbeli eredményei romlottak, de soha nem volt még ilyen meghatározó a teljesítményükben a szociális hátterük - mondta, és úgy értékelt: ma Magyarországon az iskola nem segít a szegénységből kitörni.

    Rétvári Bence úgy reagált, a magyar oktatási rendszer erősebb, mint ahogy azt az ország gazdasági háttere lehetővé tenné és a családi háttér nemcsak Magyarországon határozza meg a gyerekek teljesítményét.