OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: környezetvédelem, gazdaság, EU)

    Budapest, 2019. március 19., kedd (MTI) - A környezetvédelemről, a gazdasági tervekről és az Európai Unióról is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.
hirdetés
    LMP: vissza kell állítani a környezetvédelem intézményrendszerét

    Schmuck Erzsébet (LMP) közölte, pártja felkéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy állítsa vissza a környezet- és természetvédelem intézményrendszerét. A kormány nem védi a környezetet, a természeti értékeket, hanem korlátlanul kiszolgálja a multik érdekeit és a Fidesz-oligarchákat, visszafordíthatatlan környezeti és természeti károkat okoz - jelentette ki.

    Azt mondta, környezetünk korlátossá vált, és ez szigorú környezetpolitikát követel meg a kormánytól, de e kihívás felismerésétől a kabinet nagyon távol áll.

    Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány a döntéseikor kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a jövő generációinak a mainál is tisztább és élhetőbb környezetet kell biztosítani. A kormány célja, hogy az erdőterületek nagyságát növelje, az élőhelyek rekonstrukcióját segítő programot indított, és csökkent a hulladékkibocsátás - sorolta.

    Párbeszéd: nem valósítható meg a kormány tervezett gazdasági programja

    Mellár Tamás (Párbeszéd) arról beszélt, hogy bár vannak jó elemek a kormány tervezett gazdasági programjában, vannak benne kifogásolható elemek is. A képviselő üdvözölte egyebek mellett az adóadminisztráció egyszerűsítésére, a gazdaság további kifehérítésére és az olcsóbb bankolásra tett javaslatokat, de problémásnak tartotta, hogy több magánforrást fordítanának az oktatásra, ami szerinte az esélyegyenlőség csökkenéshez vezethet, továbbá - mondta - a munkapiac rugalmassá tételére sincs megoldása kormánynak.

    Cseresnyés Péter, az innovációs tárca államtitkára üdvözölte, hogy képviselőtársa nem talált lényeges problémákat a programmal kapcsolatban, és azt ajánlotta, legyen türelemmel, várja meg, hogyan valósulnak meg a programelemek.

    Közölte: érdekes, hogy azok, akik korábban csőd közeli helyzetben adtak át az országot, mindig kritikával fogadják a kormány gazdaságpolitikáját.

    KDNP: szabad nemzetek szövetségében gondolkodunk

    Harrach Péter (KDNP) elmondta: nem európai egyesült államokban, hanem szabad nemzetek szövetségében gondolkodnak, és ez megfelel a történelmi hagyományainknak is.

    Kifejtette: Magyarország történelme során sokszor birodalmak kiszolgáltatottja volt, ami a nemzeti függetlenség iránti vágyat még inkább növelte. Az EU tagállamaként függetlenségünk egyes elemeit közösen gyakoroljuk, de nem mondtunk le róluk, és különösen nem mondunk le a megmaradt elemekről - mutatott rá.

    Harrach Péter hangsúlyozta: a nemzeti függetlenség része a nemzeti egység, és reméli, hogy a kampányok elmúltával fontos kérdésekben meg tudják valósítani a nemzeti egységet.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: a kormány feladata az ország függetlenségének megvédése, és ha nem ilyen a kormány, nem védi meg a nemzeti függetlenséget, hanem jogköröket akar átadni másoknak, az nem valódi kormány, hanem helytartó.

    Közölte: várja, hogy az EU döntéshozói - Ferenc Józsefhez hasonlóan - mikor jutnak el a fenyegetéstől, megtorlástól a kiegyezésig, és mikor ismerik fel, hogy a közép-európaiak is egyenrangú és egyelő szabadságú nemzetek, amelyekről kellő tisztelettel kell beszélni.

    Fidesz: Magyarország nem hajtja végre a migrációs csomagot

    Böröcz László (Fidesz) kijelentette: Magyarország semmilyen formában nem hajlandó végrehajtani az ENSZ globális migrációs csomagját.

    Emlékeztetett: egy nyilvánosságra került dokumentum alapján az Európai Bizottság jogi szolgálata azon dolgozik, hogy elérje a migrációs csomag kötelezővé tételét minden uniós tagállam számára. Brüsszelben vannak pártfogói és végrehajtói a csomagnak - tette hozzá.

    Úgy látja, azért veszélyes a bizottság törekvése, mert ha kötelező lenne a csomag, a migránsoknak ugyanolyan szolgáltatásokat kellene nyújtani, mint az adófizető, jogszerűen itt élő embereknek, és ez ösztönözné a bevándorlást. A csata nem ért véget, hanem új csata kezdődött a bevándorlási tervekkel szemben - vélekedett.

    Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára azt mondta:a migrációs problémahalmaz 2015-ben indult el, és az embercsempészek és a jogvédőknek nevezett politikai NGO-k bizarr koalíciója alakult meg a bevándorlás levezénylésére. Nagyon tudatos és menedzselt folyamat volt ez, ezt mutatta a kvótakérdés felmerülése is - fogalmazott.

    Közölte: ami a migrációs csomaggal kapcsolatban történik, a lopakodó jogalkotás tipikus példája. De nemcsak Brüsszelből nehezedik nyomás a kormányra, hanem a parlamentben is bizarr koalíció alakult e tekintetben - magyarázta.