OGY - Krónika 6. rész (határozathozatalok)

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Az államfő által visszaküldött jogszabályokat fogadott el hétfőn az Országgyűlés.
hirdetés
    Szigorítottak a szélerőművek létesítésének szabályain

    Lényegében változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés a szélerőművek építését szigorító energetikai tárgyú törvénymódosítást, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

    A képviselők 127 igen szavazattal, 56 nem ellenében szavazták meg a kormányzati előterjesztést.

    Az Országgyűlés ezzel szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőmű-parkok építésének, használatba vételének szabályozását.

    A jogszabály-módosítást korábban a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell - magyarázta.

    A jogszabályban megtiltották, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken ilyen típusú létesítményeket állítsanak fel.

    A törvényhozás garanciákat épített az államfő által kifogásolt egészségügyi csomagba

    Garanciális szabályokkal kiegészítve - 149 igen szavazattal, 29 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett - fogadta el az Országgyűlés kilenc egészségügyi tárgyú jogszabály módosítását, amelyet Áder János államfő a gyógyszerforgalmazási törvény megváltoztatása miatt megfontolásra a közelmúltban visszaküldött a Háznak.

    A köztársasági elnök a gyógyszertárak ellenőrzését érintő passzust sérelmezte, ezért a Ház úgy módosított a jogszabálycsomagon, hogy a gyógyszertárak ilyen jellegű ellenőrzése csak ügyészi jóváhagyás esetén történhet meg. Emellett rögzítették az ügyfél és az ügyvéd közötti kommunikáció sérthetetlenségét is. A változtatás azt is kimondja, hogy az ellenőrzést végző szerv kizárólag annak vizsgálatára jogosult, hogy megállapítsa, a gyógyszertár megfelel-e a létesítési és működési engedélyéhez szükséges feltételeknek.

    Újra elfogadták az állami és önkormányzati ingatlanok átadásáról szóló törvényt

    Újra elfogadta a parlament az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényt, amelyet korábban Áder János köztársasági elnök a budapesti Erzsébet térre vonatkozó aggályai miatt visszaküldött a Háznak.

    A képviselők 128 igen szavazattal, 34 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett fogadták el az új javaslatot, amely egyebek mellett az Erzsébet tér egyes, még fővárosi tulajdonban lévő részeinek állami kézbe adására vonatkozik.

    Az államfő kifogása szerint vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével, ugyanakkor a törvény előkészítése során sem a Fővárosi Közgyűléssel, sem a főpolgármesterrel nem egyeztettek.

    Emiatt a parlament az átadást december 15-éről 31-ére halasztotta, az üzemeltetési szerződést pedig egy hónappal elcsúsztatva, jövő január végéig kell megkötniük a feleknek.

    A jogszabály emellett további harmincöt állami közpark ingyenes átadását tartalmazza 22 önkormányzatnak.

    Nemzetközi egyezmények

    A képviselők több nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatot is jóváhagytak. A kormány a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezményt kötött Horvátországgal, Oroszországgal, Montenegróval és Spanyolországgal, továbbá a kettős adóztatás elkerülése és az adóztatás kijátszásának megakadályozása érdekében Ománnal.

    A MEKH rendeleti ármegállapítása érdekében módosított törvényt a Ház

    Az Országgyűlés törvényt módosított, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendeletben rögzíthessen bizonyos energiadíjakat.

    Az előterjesztők, a fideszes Németh Szilárd és Galambos Dénes szerint a rezsicsökkentések eredményeinek megőrzése érdekében indokolt, hogy a MEKH december 31. után is megállapítsa - rendeletben - az árhatósági jogkörébe tartozó egyes villamosenergia- és földgázdíjakat.

    A kétharmados passzust is tartalmazó indítványukat, amely három - a villamos energiáról, a földgázellátásról és a MEKH-ről szóló - törvényt módosított, 152 igen szavazattal, 39 nem ellenében fogadta el a Ház.

    A parlament mind a villamosenergia-, mind a földgázellátási törvényben rögzítette, hogy a rendszerhasználati, a csatlakozási és más külön díjakat - az eddigi hivatali határozat helyett - a MEKH elnöke rendeletben állapítja meg.

    A szőlőszaporítóanyag-termesztők földcseréjét is könnyítették     Az Országgyűlés a fideszes Font Sándor javaslatára lehetővé tette, hogy több más növény szaporítóanyag-termesztőjéhez hasonlóan a szőlő szaporításával foglalkozók is kedvezményt kapjanak a földforgalmi törvény szigorú földcsereszabályai alól.

    A képviselők 183 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló kormánypárti kezdeményezés sarkalatos ponjait, az egyszerű többséget igénylő passzusok pedig 179 igen, 1 nem és 3 tartózkodó szavazatot kaptak.

    Font Sándor javaslata általános vitájában emlékeztetett, a szaporítóanyag-termesztőknek gyakran akár több évig is pihentetniük kell a termőföldet, munkájuk folytatásához ezért erre az időre más területeket kell megszerezniük, amiben kedvezmények segítik őket, hogy a többi gazdálkodó ne tudja kiszorítani őket a földterületekről.

    A kormánypárti politikus szerint a jelenlegi módosítást az indokolta, hogy a földforgalmi törvény fent említett kedvezményéből kimaradtak a vegetatívszaporítóanyag-termesztők, így például a szőlőszaporítással foglalkozók.