OGY - Krónika 7. rész (családvédelmi akcióterv)

    Budapest, 2019. március 19., kedd (MTI) - A családvédelmi akciótervről szóló kormányzati javaslat vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.
hirdetés
    Az LMP támogatja a javaslatot, de vannak kifogásai, javaslatai

    Demeter Márta (LMP) előrebocsátotta, hogy az LMP támogatja a javaslatot, de hiányolta például, hogy a 7 pontos akciótervből csak 4 került a Ház elé. Szerinte a kormány kapkodott, pedig nagyobb körültekintésre lenne szükség.

    Demográfiai növekedésre van szükség - folytatta -, olyan intézkedések kellenek, amelyek ezt segítik, ne a propagandára reflektáljanak az intézkedések, hanem az emberek mindennapjaira.

    Kifogásolta, hogy sokan - például az egyszülős családok - kimaradnak a családpolitikai intézkedésekből, érdekükben az LMP módosító javaslatokat nyújt be.

    Az LMP javaslataiban szerepel egyebek mellett a család- és gyermekorvosi hálózat átalakítása, egy bérlakásprogram, a családi pótlék emelése, valamint a gépjárművásárlási támogatás fix összegűvé tétele - ismertette Demeter Márta.

    A másik LMP-s vezérszónok, Keresztes László Lóránt szintén rendkívül fontosnak nevezte az intézkedéseket, tekintettel a demográfiai krízisre, amely - mondta - nemcsak a mostani, hanem az elmúlt évtizedek kormányainak felelőssége is.

    Novák Katalin: a demográfiai kihívás sorskérdés

    Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár a vezérszónoki felszólalásokra úgy reagált: úgy tűnik, legalább abban egyetértés van, hogy a demográfiai kihívás sorskérdés. Ennek megoldása pedig a magyar fiatalok kezében van, nekik kell segítséget adni - mondta. Hangsúlyozta: a termékenységi mutató az a szám, amelyet érdemes figyelembe venni. A lakhatás kérdésében pedig azt közölte: felmérések szerint a magyar fiatalok inkább saját tulajdonú ingatlanban, nem pedig bérlakásban szeretnének lakni.

    A meddőség ügyében az államtitkár azt mondta: valóban van még teendő ezen a területen, mert nagyon sokakat érint, ezért minden előremutató javaslatot örömmel vesznek.

    Az egyszülős családok támogatásáról szólva Novák Katalin hozzátette: a családvédelmi akciótervet támogató képviselők az egyszülős családokat is támogatják.

    Bősz Anett: történelmi mélypontra csökkent a születésszám

    Bősz Anett (független) arra hívta fel a figyelmet, hogy történelmi mélypontra csökkent a születésszám 2018-ban, amiről muszáj beszélni.

    Abban ugyanakkor nincs vita - folytatta -, hogy a népesedéspolitika közügy, és helyesen cselekszik a kormány, ha tesz azért, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek.

    Szerinte azonban a kormány elmúlt években hozott intézkedései nem voltak elég hatékonyak, csak egy viszonylag szűk réteg részesedhetett belőlük. Azt is mondta, hogy a mostani családvédelmi akcióterv a szegényekre nem fordít figyelmet. Megjegyezte továbbá, hogy a négy- vagy többgyermekes édesanyák szja-mentessége csak nagyon keveseket érint.

    Fidesz: újabb jelentős támogatás a családoknak

    Dunai Mónika (Fidesz) arról szólt, hogy az antiszemitizmust felhozó liberális képviselő nyíltan antiszemita politikusokkal áll egy színpadra. Kijelentette azt is, hogy az Isztambuli Egyezményt, amelyet szerinte "mágikus kifejezésnek" gondol az ellenzék, olyan országok is ratifikáltak, amelyekben naponta erőszakolnak meg nőket. Magyarországon szigorú törvények vannak - hangsúlyozta.

    Leszögezte: a családvédelmi akcióterv újabb jelentős támogatásokkal segíti a gyermekvállalást. Az akciótervvel azt üzenik hogy a gyermeknevelés közösségi szinten is elismerendő és támogatandó.

    Az MSZP vezérszónoka szerinte alku tárgyává teszi a magyar családok jövőjét, ha támogatásukat a saját előterjesztéseik támogatásához köti. Bírálta a korábbi szocialista kormányokat, amelyek támogatásokat vontak el a családoktól.

    A kormány gondol az egyszülős családokra is - szögezte le -, számos kedvezményt ők is igénybe vehetnek.

    Jobbik: a kormány "biankó csekket" vár az Országgyűléstől

    Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint a kormány "biankó csekket" kér a parlament képviselőitől. Szemfényvesztésnek nevezte az államtitkár által elmondottakat, mert olyan terveket adott elő, amelyek leírva nem szerepelnek a mindössze négy paragrafusból álló előterjesztésben.

    Kijelentette: a javaslat csupán arról szól, hogy az állam készfizető kezességet vállal, ha házaspárok hitelintézethez fordulnak. Mi akadályozta abban a kormányt, hogy a részleteket törvényben tárja a Ház elé? - kérdezte.

    Bírálta a kormány által meghatározott család fogalmát, és kijelentette: védelmük akkor még nem volt ennyire fontos a kabinet számára, amikor sok család elvesztette otthonát.

    Egy családvédelmet miért pont hitelfelvételen keresztül lehet megvalósítani? - kérdezte, kifogásolva, hogy "már megint a bankok léphetnek be tényezőként".

    Rámutatott: a 2015-ig csökkenő halálozás trendje megfordult, szerinte a kormányzati hirdetések által keltett félelem megöli az embereket.

    Azt is sérelmezte, hogy akinek már született 3-4 gyermeke, hátrányba kerül azokhoz képest, akik csak ezután szülnek.

    Független: az ország jövője a gyermekektől függ

    Dúró Dóra (független) azt mondta, Magyarország jövője attól függ, hogy sikerül-e megfordítani a demográfiai "vészkorszakot". Ha nem születik elég magyar gyermek, akkor teljesen felesleges bármi másról beszélni - tette hozzá.

    Bejelentette, hogy a Mi Hazánk Mozgalom politikusai támogatni fogják az előterjesztést.

    Saját javaslatait ismertetve azt mondta, szorgalmazni kellene, hogy a nők az első gyermeküket még a húszas éveikben hozzák világra. A képviselő azt is kijelentette, hogy a harmadik vagy további gyermekek után járó támogatásokat munkaviszonyhoz kötnék.