Országos elektromosautó-töltő hálózatot épít ki az Aldi és az E.On

    Nyíregyháza, 2019. május 9., csütörtök (MTI) - Országos elektromosautó-töltő hálózatot épít ki az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és az E.On Hungária - jelentették be a cégek képviselői az első töltőpont átadásán csütörtökön Nyíregyházán.
hirdetés
    Bernhard Haider, a kereskedelmi üzletlánc ügyvezető igazgatója elmondta: tavaly kötöttek együttműködési megállapodást a hálózat kiépítésére, a töltőoszlopokat 123 magyarországi Aldi-üzlet parkolójában helyezik el.

    A fejlesztés eredményeként 75 városban 360 új elektromosautó-töltőpont létesül, ezzel egyharmadával emelkedik a Magyarországon rendelkezésre álló töltőhelyek száma - ismertette Tóth Béla, az E.On igazgatósági tagja.

    Elmondta, Magyarországon 2018-ban 1284 elektromos autót helyeztek forgalomba, ez önmagában annyi, mint Csehországban és Lengyelországban együttvéve.

    A hálózatba a tervek szerint Szolnokot, Debrecent, Pécset, Székesfehérvárt, Veszprémet, Győrt és Sopront is bekapcsolják; ez a nyár közepéig további tíz töltőoszlopot jelent.

    Az E.On közlése szerint az Aldi áruházaknál kialakított töltőoszlopoknál ingyenesen lehet tölteni az elektromos járműveket. Az energiavállalat tervei szerint 2019 végéig kidolgozza azt a rendszert, amely a közterületi elektromos töltőit az otthoni töltési lehetőséggel kombinálja.

    A két vállalat együttműködése a töltőhálózat kiépítésére és üzemeltetésére tíz évre szól és további öt évvel meghosszabbítható.

    Az E.On Hungária csoport több mint ötezer főt foglalkoztat és Magyarországon összesen 2,6 millió ügyfele van. A társaság éves nettó árbevétele 2017-ben 401,2 milliárd forint volt az előző évi 395 milliárd forint után.

    A nyilvános cégadatok szerint az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. 2017-ben 170,2 milliárd forint, 2016-ban pedig 134,1 milliárd forintos árbevételt realizált, adózott eredménye tavalyelőtt 252 millió forint, 2016-ban pedig 2,3 milliárd forint volt.