Országszerte több száz szakmát próbálhatnak ki a diákok a Szakmák éjszakáján

    Budapest, 2019. április 12., péntek (MTI) - Nemcsak egy éjszaka a szakmáké, a szakképzésé maga a jövő - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Hunnia nevű oktatóhajóján, Budapesten, ahol megnyitotta a Szakmák éjszakája országos pályaorientációs rendezvényt pénteken.
hirdetés
    A miniszter kiemelte, az ország 476 szakképző iskolája és vállalkozása várja a szakmák kipróbálására lehetőséget adó és népszerűsítő programokkal a fiatalokat és a családokat 2019. április 12-én. Az esemény legfőbb célja a különböző szakmák bemutatása, népszerűsítése és a szakmunka presztízsének növelése - emelte ki az esemény kapcsán a miniszter.

    A szakképzés továbbfejlesztésével a kormány újabb lépést tesz a munkaalapú társadalom felé, ezért szükség van a jó szakemberekre és az ő megbecsülésükre - hangsúlyozta a miniszter. A kormány nemcsak a felsőoktatásban, hanem már a középiskolai oktatásban is erősíteni szeretné a fiatalok képzését, hogy szakmájukhoz értő emberként mielőbb be tudjanak lépni a munkaerőpiacra, a vállalatok életébe, ezzel hozzájárulva a magyar gazdaság további erősödéséhez. Palkovics László hozzátette: az elindult kedvező demográfiai tendenciák folytatódása mellett el kell érni, hogy minden magyar fiatal úgy kerüljön ki az iskolarendszerből, hogy az alapkompetenciákon túl rendelkezzen olyan készségekkel, kompetenciákkal, amelyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettség elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást.

    A piaci szereplőkkel szövetségben, a kamarák és a vállalatok kezdeményezésére még gyakorlatiasabbá és vonzóbbá szeretnénk tenni a szakképzést. A szakképzés jó választás, ami kiszámítható jövőt, biztos megélhetést jelent - hangsúlyozta a miniszter.

    Az eseménnyel kapcsolatban kiemelte, hogy a résztvevők élményalapon ismerkedhetnek meg a szakmákkal és a képzéseket folytató intézményekkel.

    A 2016-ban indult magyar kezdeményezés bekerült a pályaorientációs európai jó gyakorlatok gyűjteményébe. 2017-ben a programban résztvevők köre tovább bővült: a Szakképzési Centrumokon túl az egyéb fenntartóhoz tartozó illetve határon túli iskolák és hazai vállalkozások is csatlakoztak - emelte ki a miniszter. A megnyitó helyszíne sem véletlen, ugyanis az idén 50 éves a középfokú hajós képzés, így ez a pénteki programhelyszín is izgalmas ismereteket kínál a hajózás iránt érdeklődő fiataloknak - tájékoztatta az MTI-t a miniszter.