Paolo Gentilonit magához hívatta az olasz államfő, ő kap miniszterelnöki felkérést

    Róma, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - Paolo Gentilonit hívatta magához Sergio Mattarella olasz államfő vasárnap fél egyre, ez azt jelenti, hogy az eddigi külügyminiszter kap miniszterelnöki és kormányalakítási felkérést.
hirdetés
    A 62 éves Paolo Gentiloni kezdettől fogva az esélyes utódok között szerepelt a december 4-i népszavazás következményeként lemondott Matteo Renzi kormányfő távozása után.

    Az olasz politikai gyakorlat szerint Sergio Mattarella felkéri Paolo Gentilonit, hogy mérje fel a pártok közötti támogatottságát és készítse elő kormánya miniszteri névsorát, s Gentiloni ezt a felkérést ugyancsak a politikai gyakorlatnak megfelelően "fenntartással" fogadja el. Ezután - talán már hétfőn - megerősíti az államfőnek a miniszterelnöki kinevezés elfogadását, kormánya tagjaival leteszi esküjét és bizalmat kér az olasz parlamentben. Már az új olasz miniszterelnök vehet részt a hét második felében az EU évzáró csúcstalálkozóján.

    Paolo Gentiloni felkérésével a balközép Demokrata Párt (PD) vezette kormánytöbbség irányítja tovább Itáliát. Annyira, hogy szójátékkal az Il Giornale jobbközép napilap máris "Renziloni" - kormánynak nevezte el, Luigi Di Maio, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke pedig "avatar kormányról" beszélt.

    Gentiloni a PD alapító tagja és Matteo Renzi emberének számít: nemesi származású, újságíróból lett politikus, aki 2006 és 2008 között a második Prodi-kormány távközlési minisztere, 2014-től a Renzi-kormány külügyminisztere volt.

    Kérdés, hogy a Paolo Gentiloni vezette új olasz kormány mandátuma meddig szól. A Corriere della Sera értesülései szerint a Gentiloni-kormány az új olasz választási törvény megalkotása és a G7-es csoport májusi olaszországi csúcstalálkozójának megrendezése után akár távozhatna is, előrehozott választásokkal, amelyek dátuma a napilap szerint június elején lehetne.