Pásztor István kapta a 2018. évi Legeurópaibb Díjat Szerbiában

    Belgrád, 2019. március 19., kedd (MTI) - Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének ítélték oda a 2018. évi Legeurópaibb Díjat Szerbiában.
hirdetés
    A méltatás szerint Pásztor István a magyar-szerb történelmi megbékélés érdekében tett lépéseiért, felelősségteljes és a párbeszédre épülő politizálásáért, a kisebbségi jogokért vívott harcáért és Szerbia európai uniós csatlakozása melletti kiállásáért érdemelte ki a legeurópaibb szerbiainak járó díjat. Ő az első magyar nemzetiségű díjazott az elismerés 19 éves fennállása óta.

    A belgrádi díjátadón a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke kiemelte: a díjat mindig egy-egy embernek ítélik oda, de nem csak egyetlen ember teljesítménye van mögötte, hanem nagyon sok ember tevékenysége. Ez a díj a konkrét esetben Szerbiáról, a Vajdaságról, a vajdasági magyar közösségről is szól - tette hozzá.

    Mint mondta, ezzel a díjjal az európai értékek megvalósításában, megvalósulásában nyújtott teljesítményre igyekeznek felhívni a figyelmet. Véleménye szerint európaiság elcsépelt kifejezése mögött fontos és örökérvényű tartalom áll, mégpedig a társadalom jobbításának a szándéka. "Azzal kerülünk közelebb ehhez az idealisztikus célhoz, ha lépésről lépésre sikerül előrébb vinni azokat az ügyeket, amelyek egyfajta ideálként megfogalmazódtak" - mondta.

    Felhívta a figyelmet arra, nagyon fontos, hogy a szerb társadalomban a magyar közösség megítélése olyan pozitív legyen, mint amilyen most. "Az egyik legnagyobb közösségi teljesítményünk az, hogy a magyar-szerb kapcsolatokban új fejezetet tudtunk nyitni" - magyarázta.

    Kiemelte, "ahogy telik-múlik az idő, az embernek egyre vegyesebb érései vannak az Európai Unióval kapcsolatban". "Azt kell látni, hogy az unió messze nem olyan ideális, mint amilyennek évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt gondoltuk. Azt kell látnunk, hogy olyan problémákkal küszködik, amelyeknek a megoldását sokkal gyorsabban várnánk" - részletezte. Hozzáfűzte, hogy az emberben kettősség van az EU-val kapcsolatban, hiszen egyrészt ragaszkodik az eszméjéhez, másrészt viszont aggódva és fenntartásokkal figyeli azokat a folyamatokat, amelyek jelenleg az Európai Unót jellemzik.

    A Legeurópaibb Díjat 2000 óta ítéli oda az Első Európai Ház elnevezésű szerbiai szervezet azoknak, akik az adott évben a legtöbbet tették az európai integráció érdekében a politika, a gazdaság, az üzleti élet és társadalom területén. Korábban ugyanezt a díjat vehette át Boris Tadic volt államfő, Ivica Dacic külügyminiszter és Aleksandar Vucic köztársasági elnök, Zoran Djindjic meggyilkolt szerb miniszterelnöknek pedig posztumusz ítélték oda. Magyar nemzetiségű díjazott eddig nem volt.