Phjongcshang 2018 - Kanada jutott elsőként a curling vegyespáros döntőjébe

    Budapest/Kangnung, 2018. február 12., vasárnap (MTI) - Kanada legyőzte Norvégiát a curling vegyespáros elődöntőjében, így bejutott a fináléba a phjongcshangi téli olimpián.
hirdetés
    A hétfői párharc fordulatosan alakult, a kiváló kanadai kezdés után a norvégok egyenlíteni tudtak, s ugyan a folytatásban is a rivális került előnybe, az ötödik szakasz után még mindössze egy pont volt a különbség a csapatok között. A csata a hatodik menetben dőlt el, miután a kanadaiak azt 3-0-ra nyerték, s 8-4-es előnybe kerültek. Ezek után a hetedik endben az európai együttes jelezte, elismeri ellenfele sikerét.

    A győztes duó a fináléban a világbajnok svájciakkal, vagy az oroszokkal csap majd össze kedden. A másik elődöntőt magyar idő szerint 12.05-től rendezik.

    Eredmény (az olimpia honlapjáról):

    curling, vegyespáros, elődöntő:

    -------------------------------

    Kanada-Norvégia 8-4

    később:

    Svájc-Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) 12.05

    A vegyespáros szabályai nagyban különböznek a csapatversenyétől. Ebben nem négy-, hanem kéttagú csapatok játszanak egymással, ráadásul nem tíz, hanem csak nyolc endből állnak a mérkőzések. Csapatonként csak öt eldobott, valamint egy-egy előre felhelyezett kővel játsszák a játékot. A dobósorrend pedig úgy néz ki, hogy az egyik játékos indítja az első és utolsó, a másik játékos pedig a középső három követ. Ezt a pozíciót játékrészenként lehetőségük van cserélni a csapatoknak.