Porosenko újraindul az elnöki posztért

    Kijev, 2019. január 29., kedd (MTI) - Petro Porosenko ukrán államfő kedden egy kijevi fórumon bejelentette, hogy ismét indul márciusban az elnökválasztáson.
hirdetés
    Porosenko szavai szerint azért kér még egy ciklusra mandátumot a választóktól, hogy szavatolja "Ukrajna euroatlanti integrációjának és függetlenségének visszafordíthatatlanságát". Továbbá - mint az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint kifejtette - folytatni kívánja "az ország területi egységének helyreállítását és egy Ukrajna számára előnyös béke megteremtését, hogy befejeződjön egy erős és sikeres állam felépítése, amely képes biztosítani a rendet, a jólétet és a biztonságot minden ukrán számára".

    Hozzáfűzte, hogy a jólét a biztonság és a rend nem kevésé fontosak, mint "a hadsereg, a nyelv és a hit", utalva utóbbi hárommal saját kampány jelszavaira.

    Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint kijelentette, hogy elnöki munkáját tekintve van, amire mire büszke lehet, és van, amiért bocsánatot kell kérnie, de nem akarja félúton abbahagyni "az állam fejlesztését".

    "Ötéves államfői ciklusomat lezárva újat kezdek annak érdekében, hogy megőrizzem az európai uniós és a NATO-csatlakozás stratégiai kurzusát, és azt a kurzust, amely Ukrajnát naggyá, sikeressé és boldog emberek országává teszi" - hangoztatta az elnök.

    Porosenko az UNIAN szerint leszögezte, hogy Ukrajna 2024-ben benyújtja az Európai Uniónak csatlakozási kérelmét, amit meggyőződése szerint az EU elfogad, és megkezdi a NATO tagsági cselekvési tervének teljesítését.

    A fórumon többek mellett jelen volt Epifanyij metropolita, az új autokefál, azaz önálló ukrán ortodox egyház feje és Dmitro Jaros, a nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) volt vezetője is.

    A fórumnak helyt adó kiállítási központ épülete előtt néhány aktivista "Elnézést, akkor ki is ölette meg Handzjukot?" feliratú transzparenssel tüntetett. A 33 éves herszoni Katerina Handzjuk tavaly ősszel halt bele sérüléseibe több mint két havi kórházi kezelést követően azután, hogy egy férfi kénsavval leöntötte. A napokban derült ki, hogy a támadás megrendelésével újabban meggyanúsított, büntetett előéletű férfi egyaránt dolgozott Porosenko-párti és az elnökválasztás másik favoritjának számító, Julia Timosenko által vezetett Haza pártjához tartozó herszoni városvezetőknek.