Putyin beszélt Nazarbejevvel a kazah elnök lemondása előtt

    Moszkva, 2019. március 19., kedd (MTI) - Vlagyimir Putyin orosz elnök a nap folyamán telefonon beszélt Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel utóbbi lemondása előtt - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal kedden Moszkvában.
hirdetés
    Peszkov ugyanakkor a két vezető párbeszédének tartalmát nem ismertette, és nem is kívánta kommentálni Nazarbajev távozását.

    Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának (szövetségi tanács) elnöke, aki kedden éppen a Kazahsztánnal szomszédos oroszországi Orenburg megyében járt, "komoly, meglepő hírnek" minősítette a kazah elnök lemondását. Kijelentette, hogy még a nap folyamán beszélni kíván a Nazarbajev által az ügyvivő elnöki tisztségre kijelölt Kaszim-Zsomart Tokajevvel és azt hangoztatta hogy Kazahsztán sorsa "biztos, szilárd kezekben lesz", amíg ez a "nagyszerű államférfi és egyedülálló nemzetközi iskolát megjárt, figyelemre méltó diplomata" tölti be ideiglenesen az államfői posztot.

    Matvijenko "bölcs politikusnak" nevezte Nazarbejevet, és méltatta az Eurázsiai Gazdasági Unió (EGU) megteremtésében és az orosz-kazah kapcsolatok megerősítésében játszott szerepét.

    Vjacseszlav Vologyin, az alsóház (állami duma) elnöke kifejezte meggyőződését, hogy a Moszkva számára "sok szempontból stratégiai fontosságú" Kazahsztán következő elnöke Oroszország viszonylatában a barátság és a jó szomszédság politikáját fogja folytatni és hogy a két ország az EGU-n belül is erősíteni fogja viszonyát.

    Konsztantyin Koszacsov, a felsőházi külügyi bizottság elnöke a Vmesztye-RF tévécsatornának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az orosz-kazah viszony "nincs veszélyzónában" addig, amíg Tokajev áll Kazahsztán élén. Elmondta, hogy két napja, amikor Asztanában találkozott vele, a kazah politikus megerősítette szilárd elkötelezettségét a kétoldalú kapcsolatok további erősítése iránt.

    Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügy bizottságának elnöke kifejezte reményét, hogy Tokajev ügyvivősége alatt Moszkva viszonylatában megmarad a kazah politika folytonossága. Ő is elismerte, hogy nem számított Nazarbajev lemondására.

    A Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat közleményt adott ki, amely szerint Nazarbajev lemondása után is "minden projektben" folytatni fogja az együttműködést a kazah féllel. A kazahsztáni Bajkonurban található űrrepülőtér továbbra is kulcsszerepet játszik az orosz űrprogramban.

    Kazahsztán Oroszországgal együtt tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete elnevezésű katonai tömörülésnek. A Putyin fontos szövetségesének tekintett Nazarbajev egyebek között azzal is segítette Moszkvát, hogy Asztanában helyszínt biztosított a szíriai rendezésről folytatott, orosz-török-iráni összefogással tető alá hozott tárgyalásoknak.

    A kazah elnök döntő szerepe volt a Putyin és a Recep Tayyip Erdogan török államfő közötti megbékélésben, miután a törökök, országuk légterének megsértésére hivatkozva 2015. november 24-én lelőttek egy Szíriában bevetett orosz Szu-24M típusú vadászbombázót.