Richter-vezérigazgató: 3 százalékkal nőhet idén a csoport árbevétele

    Budapest, 2019. május 10., péntek (MTI) - A csoportszintű árbevétel 3 százalékos emelkedésére számít euróban a Richter Gedeon Nyrt. idén - mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a cég első negyedévét értékelő sajtóbeszélgetésén pénteken, Budapesten.
hirdetés
    Hozzátette: a gyógyszergyártás árbevétele stagnálni fog euróban, a csoport árbevételét a nagykereskedelmi szegmens növekedése húzza egész évben. A menedzsment előrejelzése szerint a cég magyarországi, forintban kifejezett forgalma stagnálni fog 2019-ben, az előző negyedévben még 0-2 százalék közötti növekedést vártak - ismertette.

    A kelet-európai forgalom 5 százalékos visszaesésére számítanak az egyedi gyógyszer-azonosító rendszer bevezetése nyomán kialakult, a vártnál nagyobb kapacitásproblémáik miatt. Az európai gyártási kapacitásokban sok más cégnek van hasonló gondja - mondta. A nyugat-európai piacokon 10 százalékos bővüléssel, Ukrajnában szintén 10 százalékos, a latin-amerikai piacokon pedig 0-5 százalék közötti növekedéssel számolnak az idén.

    Az orosz piacon rubelben az ellátási-készletezési probléma miatt 5-10 százalék közötti bevételcsökkenés lehet, az egyéb FÁK-országokban 5 százalékos, a kínai piacon 10 százalékos lehet a visszaesés. Az Egyesült Államokban stagnálást várnak, a Vraylar készítményéhez nem köthető forgalomban - mondta.

    Orbán Gábor kifejtette: a nagy-, és kiskereskedelem eddigi növekedése a romániai leányvállalatnak köszönhető. Elmondta: a csoport szintű árbevétel ötödét adja a nagy-és kiskereskedelem, a szegmens árbevételének 81 százaléka Romániából származik. Az első negyedévben az árfolyamhatás is kedvezően hatott a bevételre - mondta. Árbevétel-csökkentő tényezők közé sorolta a hagyományos piacok árerózióját, az Esmya-bevételek csökkenését, ezutóbbi 10 millió eurót tett ki az első negyedévben. Az Esmya forgalma idén 25 millió eurós lehet. Kutatás-fejlesztésre 11,7 milliárd forintot fordított a Richter az első negyedévben, ez 3,2 százalékkal több a bázisnál.

    A pénteken közölt gyorsjelentés szerint a Richter Gedeon Nyrt. 121,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el idén az első negyedévben, ami 6,7 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél. Az adózott nyereség 52,0 százalékkal 21,6 milliárd forintra emelkedett.