Romániai választások - A Jobbik hiteles és következetes érdekérvényesítést vár

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A Jobbik hiteles, hatékony és következetes magyar érdekkérvényesítést vár a romániai választáson mandátumot szerzett magyar képviselőktől és szenátoroktól.
hirdetés
    Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján gratulált a romániai törvényhozásba bejutott magyar politikusoknak, értékelése szerint a 6,2-6,3 százalékos szavazati arány - ami 450 ezer szavazatot jelent - erős felhatalmazás a pártszövetségnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyarlakta területeken nem volt lényesen magasabb a részvétel a korábbiaknál.

    A jobbikos politikus üdvözölte, hogy egyfajta fiatalítási folyamat indult el az RMDSZ-ben, azt pedig örömtelinek minősítette, hogy nyíltan magyarellenes szervezet nem tudott bekerülni román törvényhozásba. A magyarellenes hangok nem tűnnek el véglegesen - jegyezte meg. Példaként hozta, hogy a Szociáldemokrata Pártnak is volt néhány olyan megnyilvánulása, ami nem a jó együttműködést erősíti.

    Szávay István elképesztőnek nevezte, hogy nem született határozott kormányzati válaszreakció Traian Basescu volt államfő azon kampányban tett kijelentésére, miszerint az igazi Románia a Tisztáig tart.

    A képviselő egyúttal szóvá tette, hogy nem volt teljes körű a magyar összefogás, szerinte a Fidesz magára hagyta azt az Erdélyi Magyar Néppártot, amelynek tagjai az ő bíztatására vágtak bele a politikába.

    Kitért arra is, hogy alapvetően helyes és kívánatos, ha egy magyar párt részt vesz a kormányzásban, mert ez a magyar közösség számára fontos regionális pozíciókat is jelent, azonban ez nem történhet meg mindenáron, a legfontosabb programpontok feladásával.