Romániai választások - Az erdélyi lapok szerint az RMDSZ lehetőséget kapott, hogy jobb legyen

    Kolozsvár, 2016. december 13., kedd (MTI) - Az erdélyi magyar lapok keddi véleménycikkei szerint a jó választási szerepléssel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség lehetőséget kapott arra, hogy jobban képviselje az erdélyi magyarokat. Több lap cikkírója is arra figyelmeztet azonban, hogy a szavazók bizalma el is illanhat.
hirdetés
    A Krónika vezércikkírója szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részben a románok gyatra szavazókedvének köszönheti várakozásokon felüli eredményét. A mozgósításhoz a lap szerint Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz-KDNP támogatása is kellett.

    "Az RMDSZ-nek ezúttal bejött a félelemkeltésen alapuló kampánystratégia, miszerint kieshet a bukaresti törvényhozásból, a félelemre azonban nem építhet hosszú távon. A következő ciklusban pedig semmilyen felmentést nem kaphat az alól, hogy valóban Erdély, a magyarok érdekében kell kiállnia Bukarestben" - vélte vezércikkében a Krónika.

    A Maszol.ro cikkírója szerint Romániában a rendszerváltozás utáni baloldali, illetve liberális kormányok eredményesebbek voltak mint a jobboldaliak, és az RMDSZ is többet ért el az ilyen kabinetek idején. Ezért az RMDSZ lehetőségeit most is a kormányra kerülés teljesíthetné ki. Ehhez azonban "az RMDSZ-nek nem a vidéki magyar írott és elektronikus médiafelületek ellendrukker hisztériájához kellene igazítania kormányzati politikáját", hanem a magyar közösség valódi érdekeihez.

    "Autópályák, normális magyar oktatás és egyebek - de még önrendelkezés is! - csak kormányzati szerepvállalásból, a románokkal való együttműködésből lehetnek" - véli a Maszol.ro cikkírója.

    A Székely Hírmondó napilap vezércikke szerint az RMDSZ újabb esélyt kapott.

    "Azon azonban mindenképpen érdemes lenne az arra illetékeseknek elgondolkodniuk, hogy vajon ezt milyen arányban kapták az eddigi megvalósításaikért, és mennyi ebből az a remény, hogy az RMDSZ komolyan veszi az újratervezést, tényleg meg akar változni, valóban egy befogadó, toleráns ernyőszervezet akar lenni, amely minden erdélyi magyar érdekét védeni kívánja. (...) Újabb esélyt kapott az RMDSZ, hogy jóhiszeműségét bebizonyítsa. Érdemes lenne élni vele, mert az összefogás alighanem az egyik utolsó aduásza volt, és ha nem osztanak új lapokat, nem lesz mit legközelebb előhúzni" - fogalmazott a Székely Hírmondó cikkírója.

    Esélynek tekintette az RMDSZ jó szereplését a Háromszék napilap is, amely szerint "a fényes győzelem annyit jelent, hogy az erdélyi magyarságnak pont olyan arányú képviselete lesz, amilyen arányban Romániában élünk".

    "Erősebb lett az RMDSZ, kapott egy újabb esélyt. (.) Ha betartják legalább egy részét vállalásaiknak, ha nem a hatalomba igyekvés lesz a legfontosabb gondjuk, és el tudják érni a választások éjszakáján ígért új magyar-román paktum megszületését, ha előtérbe kerülnek a fontos közösségi igények - például az autonómia - és újra egységessé, jogaiért megmozdulni képessé tudják kovácsolni a közösséget, akkor a következő választásokon azok szavazatát is elnyerhetik, akik most még nem hittek nekik" - vélte a Háromszék cikkírója.

    Azt is hozzátette azonban, hogy "ha ismét felülkerekednek azok az erők, amelyek a kétezres években az elégedetlenség mélypontjára sodorták a szövetséget, akkor bizony pirruszi lesz ez a győzelem, nemcsak számukra, de az erdélyi magyar közösség számára is".

    A kolozsvári Szabadság vezércikke szerint az RMDSZ-nek egy öntelt, arrogáns hatalomkoncentrációban érdekelt Szociáldemokrata Pártot (PSD) kell majd meggyőznie a nyelvhasználati jogok kiterjesztéséről. Azt a pártot, amelynek elnöke, Liviu Dragnea a jelenlegi törvények szerint nem jelölhető miniszterelnöknek, mert hatalommal való visszaélés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

    "Dragneaékra jelen pillanatban sem belső, sem külső kényszer nem nehezedik bármiféle gesztus megtételére a magyar közösség irányába. Mindazonáltal Dragneaéknak van akkora hatalom a kezükben, hogy akár gesztusokra is fussa a magyar közösség irányába. Remélhetőleg erre nagyobb az esély, ha a miniszterelnököt nem Liviu Dragneának, hanem mégiscsak Vasile Dâncunak hívják" - utalt a PSD lehetséges kolozsvári miniszterelnök-jelöltjére.

    A Maros megyei Népújság vezércikkírója örömének adott hangot amiatt, hogy a választók cserben hagyták "a nacionalista hőbörgőket", és a szélsőségesen magyarellenes Egyesült Románia Párt (PRU) nem jutott be a parlamentbe.