Romániai választások - Csaknem végleges eredményeket közölt a választási bizottság

    Bukarest, 2016. december 13., kedd (MTI) - Közzétette a romániai parlamenti választások csaknem végleges eredményét kedd délelőtt a központi választási bizottság, a szavazókörök 99,82 százalékának már feldolgozott adatai alapján.
hirdetés
    Az újabb adatsor szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi jelöltlistáira a választók 45,50 százaléka, szenátusi listáira pedig 45,71 százalékuk szavazott, míg szabadelvű szövetségese, a Calin Popescu Tariceanu-féle ALDE a parlament két háza vonatkozásában 5,62, illetve 6,00 százalékot ért el.

    A jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,04/20,42 százalékon áll, az idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8,83/8,88 százalékot ért el. Továbbra is átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amely 5,34/5,64 százalékon áll.

    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részeredménye kéttized-százalékpontot romlott a hétfő délutáni részeredményhez képest. A legújabb hivatalos adatsorban az RMDSZ képviselőházi jelöltlistája 6,19, míg szenátusi listája 6,25 százalékos támogatottsággal szerepel.

    A vasárnapi parlamenti választások hivatalos végeredményét az esetleges óvások elbírálása után csütörtökön vagy pénteken teszi közzé a román központi választási bizottság.