Romániai választások - DK: jó hír, hogy bejutott az RMDSZ

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A Demokratikus Koalíció örömét fejezte ki amiatt, hogy a magyar közösségnek továbbra is lesz képviselete a romániai törvényhozásban, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bekerült a román parlamentbe.
hirdetés
    A párt külügyi kabinetvezetője az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében azt írja, hogy az "utóbbi tíz év fideszes aknamunkája" rengeteg kárt okozott, de ez "odáig mégsem jutott el a rombolásban, hogy kiejtse az RMDSZ-t".

    Ara-Kovács Attila úgy látja, hogy az Orbán-kormány idején "már a bejutás is veszélybe került, az RMDSZ pedig folyamatosan ellenzékbe szorul". A felelős nemzetpolitika nem a kioktató beavatkozás, hanem a partneri segítség politikája. Ma a magyar-román viszony - leginkább az Orbán-kormánynak miatt - fagyos, és ez károkat okoz az erdélyi magyaroknak - jelentette ki.

    A DK nevében arra figyelmeztet, hogy korábban a két ország viszonya kiegyensúlyozott volt. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Románia közös kormányüléseket is tartott, az RMDSZ pedig a koalíció részeként segíthette az ott élő magyarokat.