Romániai választások - Erdélyben az átlagosnál alacsonyabb a részvétel

    Bukarest, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - Valamennyi erdélyi megyében az országos átlagnál alacsonyabb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon. Az erdélyi megyék közül a részvételt tekintve Hargita megye vezet, ahol a legnagyobb a magyarság aránya.
hirdetés
    Délelőtt helyi idő szerint 10 óráig a választási névjegyzékben szereplő 18,9 millió választópolgár 5,22 százaléka adta le voksát. Ez meghaladja a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 4,5 százalékos részvételt.

    Az átlagnál magasabb, 7 százalékot meghaladó részvételt az ország déli részén, Teleorman, Olt és Dambovita megyében jegyezték fel, alacsonyabbat pedig, 3,7 százalék alatti értékeket Máramarosban, Beszterce-Naszód és Szeben megyében.

    Hargita megyében 4,9, Kovászna megyében 4,1 százalékos volt a részvétel. A legutóbbi parlamenti választásokon az első három órában Hargita megyében a jogosultak csak 3,5, Kovászna megyében pedig 3,1 százaléka adta le voksát. Maros megyében most 4,6 százalékos részvételt regisztráltak a négy évvel ezelőtti 3,8 százalékhoz képest.

    2012-ben a magyar szavazatokért versengő két magyar politikai alakulat közül csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jutott be a bukaresti parlamentbe 5,1 százalékos támogatottsággal, míg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjei az országos voksok 0,7 százalékával kiestek. A legutóbbi népszámláláson Románia lakosságának 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

    A megyei választási bizottságok nem jeleztek még komolyabb rendellenességet. Az időjárás is kedvez a szavazásnak: míg 2012 decemberében hóvihar akadályozta a voksolást, most csapadékmentes és az évszakhoz képest melegebb az időjárás országszerte.

    Vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét, és 136 szenátorát választja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 18 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

    A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.