Romániai választások - Javult az RMDSZ eredménye az adatfeldolgozás előrehaladtával

    Bukarest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A romániai parlamenti választások hajnalban nyilvánosságra került részeredményeihez képest egy tizedszázalékpontot javult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) eredménye hétfő délutánig, amikor a központi választási bizottság (BEC) a szavazókörök 95,8 százalékának adatait feldolgozó részeredményeket ismertette.
hirdetés
    A BEC már az éjszaka folyamán feltöltötte honlapjára a szavazókörökben készült jegyzőkönyvek 94 százalékát, amelyekből a Mediafax hírügynökség kiszámította, hogy az RMDSZ a voksok 6,35 százalékát kapta vasárnap. Az "ömlesztett" adatok nyilvánosságra kerülése után a BEC hétfő délelőtt még csak 69, később pedig 82 százalékos feldolgozottságú adatokról adott ki közleményt. Az újabb hivatalos adatsorban az RMDSZ képviselőházi jelöltlistája 6,43, míg szenátusi listája 6,49 százalékos támogatottsággal szerepel.

    Hétfő délutánig az adatfeldolgozás megközelítette a 96 százalékot. A hivatalos részeredmények szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltlistáira a képviselőház esetében a választók 45,31 százaléka, a szenátusban 45,5 százalékuk szavazott, míg szabadelvű szövetségese, Calin Popescu Tariceanu-féle ALDE a 5,62/6,01 százalékot ért el.

    A jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 19,95/20,32 százalékon áll, az idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8,92/8,97 százalékot ért el. Bejut a bukaresti parlamentbe a Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amely az adatfeldolgozás vége felé 5,29/5,59 százalékon áll.

    A vasárnapi parlamenti választások hivatalos végeredményét az esetleges óvások elbírálása után csütörtökön vagy pénteken teszi közzé a román központi választási bizottság.