Romániai választások - Szakértők: alacsonyabb a részvételi arány az erdélyi megyékben

    Budapest, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - Az erdélyi megyékben elmarad az országos átlagtól a vasárnapi romániai választásokon való részvételi arány - mondták szakértők az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában.
hirdetés
    Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója elmondta: a mostani részvételi arány megegyezik a négy évvel ezelőttivel, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valószínűleg mindenképpen bejut a román parlamentbe, hiszen az úgynevezett alternatív választási küszöb előírja, hogy amelyik párt négy megyében 20 százalék felett teljesít, képviseltetheti magát, még akkor is, ha egyébként országosan elmarad az ötszázalékos küszöbtől.

    Hozzátette, az alternatív küszöb miatt ugyanakkor veszít az RMDSZ két-három helyet a parlamentben.

    Szólt arról is, hogy Romániában a baloldal - amely nagy esélyese a választásoknak - tábora jellemzően a vidéki idősebb szavazókból áll, míg a jobboldalé ennek éppen ellentétéből, fiatal városiakból.

    Az alacsony részvételi arány inkább a baloldalnak kedvez, mert az ő szavazótáboruk fegyelmezettebb - tette hozzá.

    Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutató Intézet igazgatója elmondta, hogy a romániai magyar választók aránya - hasonlóan az etnikai arányhoz - 6,5 százalék, ami azt jelenti, hogy 900 ezer fő fölött van a szavazóképesek száma.

    A korábbi választásokon valamivel több mint 400 ezer magyar ment el szavazni - tette hozzá.

    A reggeli órákban még az látszott, hogy a választásokon való részvétel az erdélyi megyékben alacsonyabb lesz, mint az ezt megelőző voksoláson, majd ez a szám megugrott, késő délután pedig már stagnált.

    Rámutatott, a mostani adatok szerint Hargita megyében az országos átlag feletti a részvétel, és Bihar, Kovászna és Szilágy megye "sem áll annyira rosszul". Ez azt jelenti, ha nem csökken a trend, akkor meglesz az RMDSZ öt százaléka.