Sajtópert nyert a Rosznyefty, de 3 milliárd helyett csak 390 ezer rubel kártérítést kaphat

    Moszkva, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Sajtópert nyert a Rosznyefty az RBK gazdasági médiaholding ellen hétfőn egy moszkvai bíróságon, de a legnagyobb orosz olajtársaság a jó hírneve megsértése miatt követelt 3 milliárd rubeles (48,7 millió dolláros) kártérítés helyett csak 390 ezret (mintegy 6300 dollárt) kaphat az első fokú ítélet éretelmében.
hirdetés
    A Rosznyefty egy, az RBK lapjában, weboldalán és televíziójában április 11-én megjelent információ miatt perelt, amely szerint Igor Szecsin, az olajvállalat vezérigazgatója állami védelmet kért. Erre a médiumok szerint erre azért lett volna szüksége, mert Szecsin attól tartott, hogy a cég részvényeinek 19,5 százalékának minap bejelentett privatizálásakor az abban 19,75 százalékos csomaggal rendelkező BP blokkolhatja az ügyletet.

    A cikk és a televíziós tudósítás szerint Szecsin azt akarta elérni, hogy a pakettet a kormány ne a nyílt piacon értékesítse, hanem találjon rá legalább két ázsiai alapot vevőnek. A Rosznyefty cáfolta a médiában megjelenteket, ám megfigyelők rámutattak, hogy a részvénycsomag értékesítése az RBK által ismertetett forgatókönyvhöz hasonló formában zajlott le: az értékpapírokat végül a Glencore svájci cégcsoport és a katari állami befektetési alap konzorciuma vásárolta meg

    A bíróság a Rosznyefty által kifogásolt cikk visszavonására kötelezte az RBK-t. A médiavállalat vezetői jogi képviselői az ítélet írásos indoklásának kézhez vételekor döntik majd el, hogy fellebbeznek-e ellene.

    Szecsin októberben első fokon pert nyert a Novaja Gazeta című független napilap ellen is, amely azt állította, hogy az üzletember és volt befolyásos politikus tulajdonosa lehet a világ egyik legdrágább luxusjachtjának, és hogy a kiadásai meghaladják a hivatalosan bevallott jövedelmét.

    A lap az Instagram fotómegosztó közösségi oldalra hivatkozva közölte augusztus 1-i számában, hogy Szecsin felesége, Olga a Kajmán-szigeteken bejegyzett, St. Princess Olga elnevezésű, 100 millió dollár értékű jachton nyaralt, amiből következtetéseket vont le. A felperes és a bíróság szerint a lap megsértette Szecsin becsületét és méltóságát, valamint nem tudta bizonyítni állításait. Az alperes jogi képviselője szerint viszont a cikk csupán kérdéseket

    vetett fel, és feltételezéseket fogalmazott meg.

    Szeptemberben hasonló ítélet született Szecsinnek a Vedomosztyi című gazdasági napilap ellen indított perében. A lap azt állította, hogy az olajtársaság elnöke luxusingatlant épít a Moszkvához közeli Barviha településen.

    Igor Szecsin, akinek pályafutása több ponton is összekapcsolódott Vlagyimir Putyin elnökével, miniszterelnök-helyettes volt, mielőtt 2012-en átvette volna a

    Rosznyefty irányítását.