Szijjártó: Magyarország érdeke a gazdasági együttműködés növelése Thaifölddel

    Budapest, 2019. február 15., péntek (MTI) - Thaiföld a térsége legnagyobb gazdasága, ezért Magyarország érdeke az együttműködés növelése az ázsiai országgal - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
hirdetés
    A tárcavezető Csatcsai Szarikulja thaiföldi miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: térségében Thaiföld az elsőszámú kereskedelmi partnere Magyarországnak, óriási piac, ahol a magyar vállalatok eddig is sikerrel szerepeltek, és szeretnék még szorosabbra fűzni a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

    Kifejtette: a magyar-thaiföldi kereskedelmi forgalom tavaly 18 százalékkal bővült, és elérte a 700 millió dollárt, az exportunk pedig 41 százalékkal nőtt.

    Közölte: a gazdasági kapcsolatok erősítését az Eximbank 630 millió dolláros hitelkerettel segíti, továbbá a gazdasági vegyes bizottság ülését is összehívták.

    Szijjártó Péter emlékeztetett: az EU feloldotta a thaiföldi légitársaságokkal kapcsolatos korlátozásokat, így tárgyalni kezdtek egy közvetlen légi járat indításáról, emellett pedig a légi forgalom irányításában megvalósítandó magyar vállalati részvételről is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.

    Arra is kitért, hogy a megbeszélés egyik fő témája a vízügy volt, ugyanis Thaiföld tízéves stratégiát fogadott el egyebek mellet a lakosság ivóvízellátásának modernizálásra, az árvízvédelemre és a szennyvíztisztító telepek építésére.

    A magyar cégek megfelelő technológiákat tudnak ehhez felajánlani, így komoly piaci lehetőségek nyílhatnak meg számukra - mutatott rá.

    A külügyminiszter elmondta: Magyarország a szabadkereskedelem híve, és az országnak, a magyar cégeknek annál jobb, minél kevesebb akadály van a nemzetközi kereskedelmi forgalomban.

    Ezért Magyarország támogatja a Thaiföld és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mielőbbi újraindítását - közölte Szijjártó Péter.

    Csatcsai Szarikulja kiemelte: budapesti látogatásának fő célja az volt, hogy minél többet tudjon meg a magyar vízgazdálkodásról, mert ezen a területen kölcsönösen előnyös együttműködést építhetnek ki a két ország között.

    Úgy vélte, Thaiföld egyfajta kaput jelenthet Magyarországnak Kelet-Ázsiára, ahogy Thaiföld is támaszkodna Magyarországra mint kapura Európa felé.

    A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott Magyarországnak, amiért eddig 29 thaiföldi hallgatónak adott ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz, mert - mondta -, az itt szerzett tudásuk a kétoldalú kapcsolatokat gazdagítja.

    Szijjártó Péter kérdésre arról is beszélt, hogy bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt.

    Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter azt a megjegyzést tette közzé a Twitteren, hogy "riasztó, ami Magyarországon történik.

    Most azt akarja Orbán, hogy több "igazi" magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek" - írta

    A külügyminiszter közölte: megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt. A tárcához bekéretett nagykövetnek elmondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését.

    A diplomata a magyar álláspontot tudomásul vette, és ígéretet tett, hogy továbbítja - mondta a miniszter.

    Megerősítette, hogy a svéd és a magyar kormány hozzáállása ellentétes

    Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra - közölte Szijjártó Péter.