Szlovén dzsessz az Opusban

    Budapest, 2019. január 30., szerda (MTI) - SlovenijaJazz  Beyond címmel három koncertből álló minifesztivált rendeznek pénteken és szombaton a fővárosi Opus Jazz Clubban. A szlovén dzsessz-színtérről színpadra lép Drago Ivanusa, Kristijan Krajncan, valamint Teo Collori és a Momento Cigano.
hirdetés
    Drago Ivanusa La Bete humaine című szólózongora-projektje, amelyet pénteken 20 órakor ad elő, az egyén és feszültségekkel teli korunk között fennálló viszony zenei kifejezése, Jean Renoir Állat az emberben című híres 1938-as filmjéhez hasonlóan - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

    Mint írják, a program rögtönzött részekkel átszőtt, energikus, harmonikus textúrákkal és poliritmusokkal teli kompozíciókból épül fel. Ivanusa zenéje eklektikus és kiszámíthatatlan, inspirációit olyan, egymástól különböző dzsessz- és klasszikus zeneszerzők, előadók munkásságából meríti, mint Bill Evans, Cecil Taylor, Luciano Berio vagy Tomaz Grom.

    Az elmúlt csaknem három évtizedben mintegy 130 színházi és táncelőadáshoz, több mint húsz filmhez, valamint kamarazenekarok és zenekarok számára komponált zenét. A szlovén filmművészet kilencvenes évekbeli reneszánsza során Ivanusa részvételével számos nemzetközileg elismert film született, köztük a Jan Cvitkovic által rendezett Kenyér és tej. Zongoristaként és harmonikásként különböző együttesekkel és zenészekkel működik együtt.

    Szintén pénteken, 21 órától zenél az Opusban Kristijan Krajncan dobos és csellós. A DrummingCellist néven is működő zenész muzsikája a megszokottól eltérő megközelítésében kortárs dzsesszből, klasszikus és filmzenékből, illetve további műfajokból épít zenei történeteket. Mindezt csupán két hangszer lehetőségeinek tökéletes feltárásával, valamint tiszta és átfogó művészi látásmóddal éri el.

    Eddig huszonöt lemezen szerepelt, csaknem ugyanannyi országban játszott Európában, az Egyesült Államokban, Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában. Az Opus látogatói tavaly októberben, az Alex Simu Quintet tagjaként találkozhattak vele. Zeneszerzőként három játék- és kilenc rövidfilmben működött közre, számos klasszikus, dzsessz, sanzon, valamint rock műfajú rövidfilmet és zenei videót rendezőként is jegyez. Ő a Rejtett mítosz elnevezésű interdiszciplináris projekt alapítója, ebben zenét, táncot, költészeteket, látványt, filmet és a mitológia világát egyesítik egységes történetté.

    A szlovén minifesztivál záró eseményeként szombaton este a gitáros Teo Collori lép színpadra a Momento Cigano formációval. A produkció a gypsy-jazz és a szving különleges elegye: nosztalgia és új sztorik keverednek egymással a tagok szerzeményeiben, amelyek stílusa a báltermek, szivarok, a charleston és lakkcipők korát idézi.

    Hot Club Piran című első lemezüket a Muzikobala szlovén online zenei portál 2015-ben az év albumának választotta, egy évvel később az Egyesült Államokban is sikerrel játszottak. Legutóbbi albumuk, a Kamerato Muzikante tavaly októberben jött ki; az új dalok is a gypsy-jazzben gyökereznek, de a klasszikus, az etno- és a filmzenével is kacérkodnak. A formációban a zenekarvezető gitáros mellett Matija Krecic (hegedű), Matej Kuzel (klarinét), Metod Banko (gitár) és Jan Gregorka (nagybőgő) szerepel.

    A SlovenijaJazz  Beyond valamennyi művésze szerepelt a 2017-ben Ljubljanában megrendezett European Jazz Conference keretében megtartott Slovenia Showcase programjában.